Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’ye giren doğrudan yatırım miktarı açıklandı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişlerinin 2023 yılı kasım ayında 1 milyar 260 milyon dolar seviyesine ulaştığını bildirdi.

Türkiye’ye giren doğrudan yatırım miktarı açıklandı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye’ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişlerinin 2023 yılı kasım ayında 1 milyar 260 milyon dolar seviyesine ulaştığını bildirdi.

 

 

YASED tarafından yayınlanan “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni”ne göre, geçen yılın ekim ve kasım aylarında özellikle yüksek yatırım girişleri kaydedildi. Kasım ayında Türkiye’ye yönelik UDY miktarı 1 milyar 260 milyon dolar olarak kaydedilirken, 2023 yılının 11 ayında toplam UDY girişi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik bir düşüşle 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 

Yatırım girişlerinin sektörel dağılımında, kasım ayında finans ve sigorta faaliyetleri öne çıkarak toplam yatırım miktarının yüzde 50’sini oluşturdu. Bankacılık sektörü, 300 milyon dolarlık yatırımla bu dönemde öne çıkan alan oldu. “Toptan ve perakende ticaret” ile “bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı” sektörleri de yatırım sermayesi girişleri açısından dikkat çeken diğer sektörler arasında yer aldı.

 

Kasım 2023’te Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımlarda Katar, yatırım sermayesi girişlerinde yüzde 47’lik bir payla öne çıktı. Orta Doğu ülkelerinin toplamda yüzde 51’lik bir paya sahip olduğu belirtildi. Katar’ı yüzde 11 payla Almanya, yüzde 7 payla Birleşik Krallık takip etti. Öte yandan, geçen yılın ocak-kasım döneminde Avrupa Birliği ülkeleri toplam yatırımların yüzde 56’sını alırken, Orta Doğu ülkelerinin payı yüzde 18 olarak kaydedildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler