Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye otomotiv endüstrisi tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13'lük bir artışla 35 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ihracat rekorunu kırdı.

Türkiye otomotiv endüstrisi tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı

Türkiye’nin otomotiv endüstrisi, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13’lük bir artışla 35 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ihracat rekorunu kırdı.

 

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, sektörün geçen yılki ihracatı ülke genelindeki toplam ihracatın yüzde 15,8’ini oluşturdu.

 

Otomotiv endüstrisi, Aralık ayında 2022’ye kıyasla yüzde 1,1’lik bir artışla 3 milyar 176 milyon dolarlık ihracatla öne çıkarak lider konumunu sürdürdü. Geçen yılın en büyük dış satım kategorisi olan tedarik endüstrisi, bir önceki yıla göre yüzde 9’luk bir artışla 14 milyar 154 milyon dolarlık ihracatla öne çıktı ve toplam otomotiv ihracatının yüzde 40,4’ünü oluşturdu.

 

Binek otomobiller ihracatında yüzde 19’luk, otobüs-minibüs-midibüs segmentinde yüzde 57’lik ve çekiciler ihracatında yüzde 22’lik bir artış yaşanırken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların dış satımında yüzde 3’lük bir azalma kaydedildi.

Almanya, Türkiye’nin otomotiv sektörünün en büyük pazarı olmaya devam ederek, 2023 yılında yüzde 11’lik bir artışla 4 milyar 854 milyon dolarlık ürün alımı gerçekleştirdi. Ancak, ABD’ye olan ihracatta yüzde 29’luk bir düşüş yaşanırken, Fransa’ya yüzde 33, İtalya’ya yüzde 21,5, İspanya’ya yüzde 34, Rusya Federasyonu’na yüzde 42 artış kaydedildi.

 

Türkiye’nin geçen yıl en büyük ihracat destinasyonu olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik dış satım, yüzde 68,3’lük bir payla 23 milyar 921 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde, Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) yapılan ihracatta yüzde 28’lik bir artış görülürken, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne olan ihracatta yüzde 22,5’lik bir düşüş yaşandı.

 

Geçen yılın Aralık ayında, tedarik endüstrisi 1 milyar 109 milyon dolarlık dış satım ile öne çıkarken, Fransa, Türkiye’nin en büyük pazarı oldu ve 407 milyon dolarlık ihracata ev sahipliği yaptı. Almanya’ya yapılan dış satım yüzde 6 artışla 378 milyon dolar, İtalya’ya yüzde 4,5 artışla 330 milyon dolar olarak kaydedildi. AB ülkeleri, Aralık ayında yüzde 66’luk bir payla 2 milyar 94 milyon dolarlık dış satımda lider konumda yer aldı. Bu dönemde Afrika ülkelerine yönelik dış satışlarda ise yüzde 49’luk bir artış görüldü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler