Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Gündemi: Fed tutanaklarında yetkililer hızlı faiz indirimi risklerine dikkat çekti

Dün piyasaların gündeminde Fed’in 31 Ocak’ta sona eren toplantısının tutanakları yer aldı. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin enflasyon konusunda hem iyimser hem…

Piyasa Gündemi: Fed tutanaklarında yetkililer hızlı faiz indirimi risklerine dikkat çekti

Dün piyasaların gündeminde Fed’in 31 Ocak’ta sona eren toplantısının tutanakları yer aldı. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin enflasyon konusunda hem iyimser hem de temkinli oldukları, faiz indirimi konusunda acele etmedikleri ve çoğu yetkilinin hızlı faiz indirmenin risklerine dikkat çektiği görüldü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu öngörürken, enflasyonun sürdürülebilir bir biçimde %2’lik hedefe gerilediğinden emin olmadan faiz indirimlerinin başlamasının uygun olmadığı ifade edildi.

 

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman da, dün yaptığı konuşmada mevcut ekonomik koşulların faiz indirimi için uygun olmadığını vurgularken, veriler doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini ve parasal gevşemeyi tartışmak için bolca vakit olduğunu belirtti. ABD dolarının diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değerini gösteren DXY dün nispeten yatay bir seyir izlerken, 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi %4,32 seviyesine yükseldi.

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Euro Alanı’nda tüketici güven endeksi Şubat’ta aylık bazda 0,6 puan artarak -15,5 ile piyasa beklentileri paralelinde gerçekleşti. Böylece endeks, bir önceki aya kıyasla yükselmesine karşılık uzun vadeli ortalamasının altında seyretmeye devam ederek bölgede ekonomik aktiviteye ilişkin olumsuz beklentilerin sürdüğüne işaret etti. Yurt içinde mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre tüketici güven endeksi Şubat’ta bir önceki aya göre %1,3 oranında azalarak 79,3 düzeyine indi. Böylece endeks, son 5 aylık aralıksız yükselişinin ardından Şubat’ta gerilemiş oldu.

Alt endekslere bakıldığında, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum ve genel ekonomik durum beklentilerinin aylık bazda sırasıyla %1,6 ve %3,4 azalış kaydettiği gözlendi. Enflasyon sepeti içerisinde önemli paya sahip olan gıda fiyatlarının seyri açısından önem arz eden tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) Aralık’ta aylık bazda %2,62, yıllık bazda %41,43 oranında yükseldi. Bu dönemde yıllık artışın en yüksek olduğu alt grup %151,60 ile veteriner harcamaları olurken, diğer mal ve hizmetler %89,31’lik yükselişle ikinci sırada yer aldı. Öte yandan, gübre ve toprak geliştiricileri, tarımsal ilaçlar ve hayvan yemi fiyatları yıllık bazda sırasıyla %9,69; %24,75 ve %27,21 ile nispeten sınırlı artışlarla genel endeksteki yükselişi sınırlandırdı.

BIST-100 endeksi dün günü %0,35 azalışla 9.312 seviyesinde tamamladı. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin faiz oranları sırasıyla %43,40 ve %25,45 olurken, Türk lirası USD ve EUR karşısında bir miktar değer kaybetti.

Bu sabah itibarıyla USD/TL, 31,01 seviyesinin üzerinden işlem görüyor. Bugün ABD ve Euro Alanı’nda Şubat ayına ilişkin öncü PMI verileri açıklanacak. Yurt içinde TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısı yakından takip edilecek. Piyasa beklentisi TCMB’nin önceki toplantı metninde işaret ettiği üzere politika faizini değiştirmeyerek %45 seviyesinde tutacağı yönünde.

 

 

 

ekonomi.isbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler