Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol piyasası göstergeleri son çöküşün ardından toparlanma inancı gösteriyor

Son günlerdeki dalgalı hareketlere rağmen, ham petrol vadeli işlemleri Aralık ayının başından bu yana yaklaşık 5 dolarlık bir aralıkta sıkışmış durumda.

Petrol piyasası göstergeleri son çöküşün ardından toparlanma inancı gösteriyor

Petrol piyasasının temel göstergeleri, ham petrolün bir aydan uzun bir sürenin en büyük düşüşünden sonra toparlanmasının daha güçlü bir fiziki piyasayı yansıttığına işaret ediyor ve vadeli işlemlerin son işlem aralığından çıkma girişimini destekliyor.
Arz ve talep için kritik bir barometre olan ABD gösterge tahvilinin fiyat farkı Kasım ayından bu yana en güçlü seviyede seyretti. Opsiyon piyasasında, bazı tüccarlar petrolün yıl başındaki en kötü durumunun sona ermiş olabileceği üzerine bahis oynuyor ve Haziran vadeli kontratlarda 110$’ın üzerindeki bir yükselişten kar sağlayacak kontratlar büyük miktarlarda el değiştiriyor.

Son günlerdeki dalgalı hareketlere rağmen, ham petrol vadeli işlemleri Aralık ayının başından bu yana yaklaşık 5 dolarlık bir aralıkta sıkışmış durumda. West Texas Intermediate Salı günü %1’den fazla yükselerek varil başına 71 doların üzerinde işlem gördü ve önceki gün Suudi Arabistan’ın resmi satış fiyatlarını düşürmesiyle başlayan düşüşü tersine çevirdi. Toparlanmanın temelinde Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik devam eden saldırılar ve Libya’daki büyük petrol sahalarının kapatılması yatıyor.

Enerji Enformasyon İdaresi Salı günü Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporunu açıkladığında piyasalar ham petrolün önümüzdeki çeyreklere ilişkin beklentileri hakkında daha fazla fikir sahibi olacak. ABD petrol üretimine ilişkin tahminler, arzın geçen yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından en önemli çıkarımlar arasında yer alacak.

Fiyatlar:
Şubat teslim WTI, New York’ta saat 10:42’de %1,2 artışla varil başına 71,65 dolara yükseldi.
Mart teslim Brent petrol %1,1 artışla varil başına 76,97 dolara yükseldi.

Son günlerde, Asyalı bir nakliyecinin çok sayıda gemi kiralayarak bir çılgınlık başlatmasıyla petrol tankeri fiyatlarında da bir artış görüldü. Bu hareket, dünyanın en büyük tankerlerinin mevcudiyetini sıkılaştırdı ve Kasım 2022’den bu yana ABD’den Çin’e petrol taşıma maliyetinde bir günlük en büyük artışa yol açtı. Yüksek navlun oranları bazen yüklerin uzun mesafelere gönderilmesini zorlaştırabiliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler