Sosyal Medya

Döviz

Mısır Pound’undaki düşüşle Mısır Türk tekstilcilere yeni üretim merkezi haline geldi

Yıllarca süren sert düşüşlerin ardından para biriminin görece güçlü olması, üreticilerin maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmasını imkansız hale getiriyor. Politika yapıcılar için lirayı sabit tutmak enflasyonu dizginlemenin anahtarı.

Mısır Pound’undaki düşüşle Mısır Türk tekstilcilere yeni üretim merkezi haline geldi

Türk tekstil üreticileri, Kuzey Afrika ülkesinin zayıf para birimi ve reform vaatleri nedeniyle üretim yatırımlarını Mısır’a kaydırmayı değerlendiriyor.

Dünyanın yedinci en büyük hazır giyim ihracatçısı olan Türkiye’deki üreticiler, emsallerinden daha yüksek asgari ücret ve çok güçlü olduğunu söyledikleri para biriminin birleşiminden dolayı zor durumda.

Mısır’ın alternatif bir üretim üssü olarak ortaya çıktığını belirten Türk işadamları, geçen hafta para birimindeki yaklaşık %40’lık düşüşü ve düşük enerji maliyetlerini gerekçe gösterdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon Bölümü Başkanı Şeref Fayat’a göre, Mısır’ın “akılcı” politikalara yönelmesi onu Türkiye’nin yanı başında zorlu bir rakip haline getiriyor ve orada yatırımları olan şirketler şimdiden tesislerinde olası genişlemeleri değerlendiriyor.

Tekstil İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, Türkiye’deki hazır giyim üreticilerinin karşı karşıya olduğu zorluklar, Mısır’ın liranın değer kaybetmesine izin vermesinden önce de belirgindi ve tekstil ihracatı bu yılın ilk iki ayında düşerek 2023’ün tamamında yıllık düşüşünü sürdürdü. Türkiye Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, %70’e yakın seyreden enflasyondan arındırıldığında liranın değer kazanmaya devam edeceğini söyledi.

Fayat’a göre yıllarca süren sert düşüşlerin ardından para biriminin görece güçlü olması, üreticilerin maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmasını imkansız hale getiriyor. Politika yapıcılar için lirayı sabit tutmak enflasyonu dizginlemenin anahtarı.

“Türkiye çok pahalı hale geldi. Konuştuğum iş insanları işçi çıkardıklarını söylüyor.” Ülkenin “döviz kurunun baskı altında olmadığı bir noktaya gelmesi gerekiyor” dedi.

Elbette üretimde anlamlı bir değişim için zayıf bir para biriminden daha fazlası gerekiyor. Mısır’daki yatırımcılar uzun zamandır özel teşebbüsün devlet kurumları tarafından dışlandığından şikayet ediyor. Mısır’a sağladıkları fonları önemli ölçüde artıracak olan Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası bu durumun değişmesi için bastırıyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, Mısır’la rekabet edebilmek için liranın yaklaşık dörtte bir oranında düşmesi gerektiğini söyledi. Yine de Kuzey Afrika ülkesine yatırım yapmanın “bir günde olabilecek bir şey olmadığını” söyledi.

Mısır’da halihazırda yatırım yapmış olanlar için son değişiklikler genişlemeyi cazip bir teklif haline getiriyor.

Zara, Lacoste ve Tommy Hilfiger gibi küresel markaların Türk üreticisi Yeşim Grup, 2008’den bu yana Mısır’da üretime yatırım yaptı ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Şenol Sankaya, yatırımlarını artırmayı düşünebileceklerini söyledi.

Sankaya, ABD ile serbest ticaret anlaşması ve Türkiye’dekinin yaklaşık %30’u olan işgücü maliyetlerinin avantajları olduğunu söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler