Sosyal Medya

Ekonomi

Milyonlarca kişinin kredi kartı borcu trilyonu aştı!

Zorlu geçim koşulları, vatandaşların omuzlarına binen borç yükünü daha da arttırıyor. Ekonomi yönetimi, kredi kartı harcamalarını kontrol altına almak adına önlemler almış durumda, ancak uzmanlar bu adımın krizi derinleştirebileceği konusunda uyarıyor. 37 milyon kişinin toplamda 1.2 trilyon TL'lik bir borcu bulunuyor.

Milyonlarca kişinin kredi kartı borcu trilyonu aştı!

Vatandaşlar, kredi kartlarına başvurarak, ihtiyaç kredisi ve kredi kartı limitlerini zorlayarak zorlu ekonomik şartlara ayak uydurmaya çalışıyor. Bu süreçte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullanımını sınırlamayı düşünüyor. Seçim sonrasında vergi artışlarıyla birlikte, son bir yılda 2.5 katına çıkan ve 1.25 trilyon TL’ye ulaşan kredi kartı harcamalarına yönelik kısıtlamaların getirilmesi bekleniyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla bireysel kredi kullananların sayısı bir yılda 2 milyon artarak 40 milyona, bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı ise 3 milyon artarak 36.7 milyona çıktı. Bankaların konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinden oluşan tüketici kredilerinden ve bireysel kredi kartlarından alacakları yıllık yüzde 71 artışla 9 Şubat itibarıyla 2 trilyon 790 milyar TL’ye ulaştı. Kredi kartı bakiyelerindeki önemli artış, 2023 yılı başında 496 milyar TL olan kredi kartı borçlarının, yüzde 152 artışla 9 Şubat itibarıyla 1 trilyon 251 milyar TL’ye yükselmesiyle gözlemleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eylül ayında yaptığı açıklamada kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde kredi büyümesini kesecek adımların atılacağını belirtmişti. Faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi gibi önlemler, uzmanlar tarafından öne çıkan uygulamalar arasında bulunsa da, bu tür adımların vatandaşı olumsuz etkileyerek krizi derinleştirebileceği endişesi bulunuyor.

Sözcü’den Mehtap Özcan Artürk’ün konuyla ilgili haberine göre, ayrıca, kredi ve kartların yanı sıra kredili mevduat hesaplarında da ciddi artışlar yaşanıyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 2023’te ek hesap kullananların sayısı 26.9 milyondan 28.7 milyona, borç tutarı ise 72 milyar TL’den 175 milyar TL’ye yükseldi. Kredi kartı ekstrelerinde asgari tutarı ödeyenlerin sayısı da kart kullanıcılarının yarısına ulaşmış durumda. Yapılan araştırmalara göre, sadece dar gelirliler değil, artık beyaz yakalı çalışanlar da borcun asgari tutarını ödemeyi alışkanlık haline getirmiş durumda.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler