Sosyal Medya

Borsa

CoinTR: ‘Bitcoin madencilerinden büyük BTC satışı…’

Dünün en sıcak konusu Bitcoin madencilerinin son bir yılın en büyük satışını yapmasıydı. Zincir üstü platformu CryptoQuant'a göre madenciler 455 milyon dolar değerinde 10.600 BTC'yi ellerinden çıkardılar...

CoinTR: ‘Bitcoin madencilerinden büyük BTC satışı…’

Dünün en sıcak konusu Bitcoin madencilerinin son bir yılın en büyük satışını yapmasıydı. Zincir üstü platformu CryptoQuant’a göre madenciler 455 milyon dolar değerinde 10.600 BTC’yi ellerinden çıkardılar. Bu gelişmelerle birlikte, Bitcoin yeni günde son 24 saat içinde %0,02’lik yükselişle 42.810 dolar seviyesinden, Ethereum da aynı zaman diliminde %1,22’lık düşüşle 2.532 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 1,64 trilyon dolar; Bitcoin’in piyasa değeri 839 milyar dolar, Ethereum’un piyasa değeri ise 304 milyar dolar seviyesinde. CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende kripto para sektöründeki gelişmelere yer veriliyor.

Günün öne çıkan diğer başlıkları:

Bitcoin Madencileri, 10 Bin BTC’yi satışa çıkararak dikkat çekti

Bitcoin madencisi şirketlerin son 24 saat içinde yaptıkları büyük ölçekli satışlar kripto para topluluğunda çok ses getirdi. 10 binin üzerinde Bitcoin’i satışa çıkaran madenciler, toplamda 455 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdi. Bu satış madencilerin son bir yılda gerçekleştirdiği en büyük işlem olarak kayıtlara geçti. CryptoQuant’ın verilerine göre, madencilerin ellerindeki rezervler son 12 ay içinde 23 binden fazla Bitcoin içeriyor. Dünkü satışlar ise, bu miktarın neredeyse yarısına karşılık geliyor. Aynı zamanda madenci rezervleri, 2021 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye indi ve şu anda 1.83 milyon BTC’yi kapsıyor. Bu satışların yanı sıra, Bitcoin hash rate’i de son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Özellikle Teksas’taki soğuk hava koşulları nedeniyle bazı madencilik şirketlerinin makinelerini kapatmaları, hash rate’in düşüşünde etkili oldu. Bu gelişmeler, kripto para madenciliği endüstrisindeki değişen dinamiklere ve zorluklara işaret ediyor. Bitcoin’in fiyatındaki belirsizlik ve çeşitli faktörler, madencilerin stratejilerini yeniden değerlendirmelerine neden oluyor.

Bitcoin uluslararası işlemlerde on yılın zirvesine çıkarken doların liderliği devam ediyor

2023’te Bitcoin, uluslararası işlemlerdeki payını on yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Credit Agricole’un müşterilere gönderdiği bir notta, ABD Hazine tahvillerine yönelik yabancı varlıkların sabit kaldığı ve USD’nin liderliğinin devam ettiği belirtiliyor. USD, uluslararası ödemelerde tercih edilen para birimi olarak 2023’te on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. EUR payının düştüğü ve JPY ile GBP paylarının ılımlı bir düşüş yaşadığı ifade edildi. Credit Agricole analistleri, USD’nin uluslararası ödemelerdeki artan öneminin, global yatırımcıları bu para birimini satın almaya yönlendireceğini ve de-dolarizasyon eğilimini yavaşlatacağını belirtiyor. Ayrıca, küresel merkez bankalarının döviz rezervlerinde USD’nin payının 2023’te %59 olarak sabit kaldığı ve bu durumun son üç yılda aynı seviyede olduğu belirtiliyor. Yabancıların ABD Hazine tahvillerine olan yatırımlarındaki eğilimlere dair olarak, bazı Asya dışı ülkelerin Çin, Hong Kong ve Japonya’nın düşüşünü dengelediği ve bu durumun de-dolarizasyon beklentilerini yavaşlattığı belirtiliyor.

Spot Bitcoin ETF’leri 4 günde 10 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı

Bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’ler), lansmanlarından sadece dört gün sonra toplamda 10 milyar doların üzerinde işlem hacmine ulaştı. Spot Bitcoin ETF’lerinin tanıtımı, yatırımcılara düzenlenmiş ve karmaşık olmayan bir şekilde Bitcoin’e yatırım yapma imkanı sunarak endüstri için önemli bir gelişme oldu.

El Salvador’da Bitcoin kullanımı: Yerel nüfusun %12’si BTC ile alışveriş yapıyor

El Salvador’da yapılan son araştırmaya göre 2023’te yerel nüfusun %12’si en az bir kez Bitcoin kullanarak alışveriş yapmış. Ankete göre kullanıcıların neredeyse yarısı bir ila üç kez arasında Bitcoin kullanmış, %20’si ise 10 kez veya daha fazla. BTC ile yapılan harcamaların başında bakkal alışverişi ve süpermarket alışverişi gelirken, Bitcoin kullanan Salvadorluların sayısında düşüş yaşandığı belirlenmiştir. Ayrıca, Bitcoin’in yasal ihale olmasıyla ailelerinin yaşamında bir iyileşme hissedenlerin oranı artmıştır.

Anket, ülkenin genel ekonomik durumu konusundaki algının karışık olduğunu gösteriyor. Katılımcıların %34,3’ü ekonominin düzeldiğine inanırken, sadece %0,5’i bu iyileşmeyi Bitcoin’e bağlıyor. Ankette, El Salvador hükümetinin Bitcoin yatırımlarıyla ilgili sorular bulunmamakla birlikte, katılımcıların %77,1’i hükümetin “kamu parasını Bitcoin üzerinde harcamayı durdurması” gerektiğini ifade etmiştir. El Salvador’un Bitcoin rezervlerinin takipçisi olan bir kaynağa göre hükümetin BTC portföyünün genel karı yazının yazıldığı tarihte yaklaşık %0,57 seviyesinde.

MetaMask, Ethereum için yeni işlem yönlendirme teknolojisini test ediyor: Kullanıcılar için optimal işlem yolu

MetaMask, Ethereum’un en büyük cüzdanı olarak bilinen platformunda, kullanıcıların işlemleri için en iyi yolun bulunmasına yardımcı olacak bir “işlem yönlendirme” özelliğini test ediyor. Bu özellik, Special Mechanisms Group tarafından geliştirilen bir teknoloji üzerine inşa edilmiş olup, Consensys tarafından geçen yıl satın alınmıştır. Nihayetinde üçüncü taraflar tarafından da kullanılabilecek olan bu teknolojinin amacı, optimal yürütme ve geliştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sağlamaktır. MetaMask’in bu adımı, Ethereum ağı üzerindeki değerin akışını etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak görülüyor. Niyet-odaklı protokoller arasına katılan MetaMask, bu alanda bulunan diğer projelerden farklılık gösterdiğini iddia ediyor. Ethereum topluluğunda hızla popülerlik kazanan “niyetler” konseptine dayanan bu teknoloji, kullanıcıların blok zincirleriyle etkileşim biçimini kökten değiştirebilir. Artık kullanıcılar, bir şeyi nasıl gerçekleştirmek istediklerini değil, sadece istedikleri sonucu belirtmeleri gerekebilir.

ZenLedger ve April, ABD kripto tacirlerine kolay vergi çözümü için iş birliği yapıyor

ZenLedger, ABD’deki kripto tacirlerinin vergi işlemlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek yapay zeka destekli vergi yazılım şirketi April ile işbirliği yapıyor. Dijital varlık yatırımı ve ticaretinde artan ilgi ile birlikte, kripto vergilendirmesi giderek karmaşık hale gelmiş durumda; bireyler ve işletmeler genellikle vergi uyumluluğunu sağlamak için birden fazla araç ve platform kullanmak zorunda kalıyorlar. ZenLedger ve April, bu ortaklıkla, tek bir platformda basitleştirilmiş bir vergi dosyalama süreci oluşturmayı amaçlıyor. Kullanıcılar, ZenLedger verilerini tek bir dokunuşla April’in platformuna aktarabilecekleri bu entegrasyonla, kripto ticareti yapanlar için güvenli ve doğru bir şekilde vergi raporlama sürecini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Teknik Analiz

BTC/USDT

ETF’lerin onaylanmasından sonra, Grayscale’ın Bitcoin transferleri ve satış haberleri nedeniyle günlük gerilemeler olmasına rağmen, kaybedilen değeri gün içinde gelen tepki alımları hızla absorbe ediyor. Ancak son günlerde 42.944 USD direnç seviyesini kırmış olsa da kalıcı bir şekilde bu seviyeyi sürdüremedi, fakat hala yükselen bir trendde olduğumuzun vurgulanması gerekiyor. Ancak, hacimli bir şekilde önemli direnç seviyesini aşamaması, 39.693 USD seviyelerine geri çekilme olasılığını artırıyor gibi görünüyor. Bu süreçte bazı analistler, Bitcoin’de sert bir düzeltme olasılığına dikkat çekiyorlar. Bu nedenle, 42.944 USD direnç seviyesi ve 39.692 destek seviyesinin takip edilmesi önemlidir.

ETH/USDT

Ethereum için çıkan ETF haberleriyle birlikte piyasanın ilgisi Bitcoin’den Ethereum’a doğru kaymış gibi görünüyor. Bu nedenle Bitcoin’e kıyasla Ethereum’un daha güçlü bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Özellikle 2600 USD ile 2500 USD arasında bir konsolidasyon gözleniyor. Ethereum’un lehine olacak olumlu bir haberle birlikte yukarı yönlü bir patlama yaşanabilir ve önemli ilk direnç seviyesi olan 2656 USD seviyelerindeki direnç test edilebilir. Hacimli bir kapanışla bu seviye aşılırsa, 3200 USD seviyelerine kadar bir yükseliş mümkün olabilir. Ethereum, 2454 USD seviyesindeki destek seviyesini kırmadığı sürece güçlü bir görünüm sergilemeye devam edecektir.

ARB/USDT

Gelen son yükselişlerle önemli bir performans sergileyen ARB, geçtiğimiz iki günde 2 USD ve 2,12 USD’deki iki destek seviyesini kırarak bir geri çekilme yaşadı. Bugün sabah saatlerinde 1,96 USD seviyelerinde seyrediyor. Özellikle 2 USD’deki destek seviyesini aşması, bir sonraki destek seviyesi olan 1,82 USD’ye kadar bir geri çekilmenin olası olduğunu gösteriyor.

ETH/BTC

Ethereum’un Bitcoin karşısındaki güçlü duruşu devam ediyor. Özellikle 0,05634 seviyesini aştıktan sonra 0,05800 ile 0,06100 seviyeleri arasında konsolidasyon gösteriyor gibi görünüyor. Ethereum, olumlu bir haberle birlikte yukarı yönlü bir hareket yaşayabilir. Bu noktada, test etmesi gereken ilk direnç seviyesi 0,06261’dir. Bu tür bir yükseliş durumunda, ARB gibi Ethereum tabanlı coinlerin Bitcoin karşısında değer kazanma potansiyeli bulunmaktadır. Özellikle 0,05634 seviyesindeki destek seviyesini koruması durumunda, Ethereum’un Bitcoin’e karşı güçlü duruşunu sürdürmesi muhtemeldir.

Öne Çıkan Altcoinler

SANTOS (SANTOS): Fiyatı $5,4842, son 24 saatte %22,57 ve 7 günde %82,18 artış gösterdi. Piyasa değeri $24,878,248

Memecoin (MEME): Fiyatı $0,0300, son 24 saatte %12,26 ve 7 günde %25,60 artış gösterdi. Piyasa değeri $266,860,315

dYdX (dYdX): Fiyatı $3,1987, son 24 saatte %10,88 ve 7 günde %19,55 artış gösterdi. Piyasa değeri $986,123,401

Tellor (TRB): Fiyatı $147,33, son 24 saatte %9,69 ve 7 günde %19,50 artış gösterdi. Piyasa değeri $375,401,539

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

CoinTR

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler