Sosyal Medya

Kripto Para

Bitcoin rallisi tahmini: ”2025’te 200 bin doları görebilir”

2023’ü nominal yüzde 157; reel yüzde 56 getiri ile tamamlayan Bitcoin, 2024 yılına hızlı bir giriş yaparken; kripto para birimine…

Bitcoin rallisi tahmini: ”2025’te 200 bin doları görebilir”

2023’ü nominal yüzde 157; reel yüzde 56 getiri ile tamamlayan Bitcoin, 2024 yılına hızlı bir giriş yaparken; kripto para birimine yönelik gelecek tahminleri de dudak uçuklatıyor. Şimdi gözler, nisanda gerçekleşecek Bitcoin yarılanma sürecine çevrilirken; yükselişin devam edip etmeyeceği merak konusu. Diğer tartışma konusu da ‘Bitcoin altının yerini alacak mı?’

 

 

Kripto para piyasalarında hareketlilik soluksuz devam ederken; aralıksız yükselişini 7’inci aya taşıyan Bitcoin, geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini 73 bin doların üzerine çıkardı. Ekonomim’den Şenay Zeren’in haberine göre, Bu seviyelerde kâr satışlarıyla karşılaşan lider kripto para birimi, bugünlerde 70 bin doların altında hareket ediyor. Öte yandan, küresel bazda 3 trilyona yaklaşan kripto paraların piyasa değeri ise, erimeye başladı.

Bitcoin fiyatındaki yükselişte, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) onaylamasıyla beraber spot Bitcoin ETF’lerine artan yatırımcı ilgisi öne çıkıyor. Diğer taraftan, teknoloji hisselerinde pozitif seyir de kripto paraları destekliyor.

Nisanda gerçekleşecek Bitcoin yarılanma (halving) sürecinin, kripto paranın fiyatındaki yükselişi hızlandırması beklenirken; yukarı yönlü ivmenin 4 aydır devam etmesiyle bazı uzmanlar yarılanma sonrası bir duraklama dönemine girilebileceğini tahmin ediyor. Her 4 yılda bir gerçekleşen yarılanmayla, Bitcoin madencilik ödülü yarıya indiriliyor ve böylelikle piyasaya giren Bitcoin arzı azalıyor. Talebin sabit kalması ya da artması durumunda da fiyatlar yükseliyor.

Öte yandan, majör merkez bankalarının (ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası), bu yıl faiz indirimlerine başlayacağına yönelik sinyaller de Bitcoin’deki artışı destekliyor.

Bitcoin ve altının, arzlarının sınırlı olması ve enflasyondan korunma aracı olarak görülmesi gibi benzer özellikleri bulunuyor. Peki, ‘digital altın’ olarak da görülen Bitcoin, gelecekte altının yerini alabilecek mi? Kimi uzmanlar Bitcoin’i, altına rakip, alternatif bir enstrüman olarak görmezken; kimisi de Bitcoin’in geleceğin yatırım aracına dönüşeceği görüşünde. Kurumsal yatırımcıların popüler kripto para birimine artan ilgisi bu görüşü desteklerken; yatırımcı davranışları, henüz yaygın enstrüman olmaması, kültürel alışkanlıklar ve toplumsal açıdan kabul görmemesi birkaç nesil sonra bu öngörünün gerçekleşebileceğini ortaya gösteriyor.

 

20205’te 200 bin doları görebilir

Bitci Borsa CEO’su Ahmet Onur Yeygün, “Bitcoin’in yılı hangi seviyede tamamlayacağına dair bir tahminde bulunmak oldukça zor, çünkü bu dönemde diğer dönemlere kıyasla çok farklı etkenler mevcut. Ancak 2025’in sonuna kadar 200 bin doları konuşmak oldukça mümkün. Bitcoin yarılanmasından sonra, bir Bitcoin’i kazmanın maliyeti oldukça yükselecek. Arzın zorlaşmasının fiyata pozitif etki etmesini beklemek çok doğal bir durum” dedi.

Yeygün, Bitcoin, altınının yerini alabilir mi? Sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bitcoin’in ilerleyen dönemlerde ‘altın’ gibi bir varlığın yerini alması için bence en az bir nesil daha Bitcoin’in başarılı bir şekilde varlık göstermesi ve kabul görmesi gerekiyor. Bitcoin ETF’leri finans sektöründe olumlu bir kabul görme örneği oluşturdu. Ancak toplumun en tabanına kadar yayılmasıyla birlikte binlerce yıldır madeni olarak yer eden ‘altın’ı geçebilmenin mümkün olacağını düşünüyorum.”

 

 

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler