Sosyal Medya

Kripto Para

11 şirketin Bitcoin ETF başvurusu onaylandı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), beklentiler doğrultusunda 10 Ocak tarihinde kripto para piyasaları için tarihe geçen kararı vererek spot Bitcoin ETF başvurularını onayladı.

11 şirketin Bitcoin ETF başvurusu onaylandı

SEC tarafından yayımlanan bildirimde Bitcoin ETF için başvuran ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex ve Franklin Templeton’ın başvurularına onay verildiği açıklandı.

SEC, kararı resmi web sitesi üzerinden duyurduktan kısa bir süre sonra hata mesajı alınması ise yatırımcıların paniklemesine yol açtı. Ancak yapılan güncellemenin ardından duyuru yeniden yayımlandı ve kripto yatırımcıları rahat bir nefes aldı. Bilindiği gibi önceki gün SEC’in X hesabının ele geçirilmesiyle sahte bir ETF onay mesajı yayımlanmıştı. Bu yüzden kripto meraklıları, bu sefer karara oldukça temkinli yaklaştı.

Uzun bir süredir kripto gündemini meşgul eden Bitcoin ETF konusu, sonunda kripto yatırımcılarını memnun edecek şekilde sonuçlandı. Bu yatırım ürününün ABD gibi büyük bir pazarda ihraç edilecek olması hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların düzenlenmiş bir piyasada güvenli şekilde Bitcoin yatırımı yapması için yeni yol olacak. ETF’in dayanağının spot Bitcoin olmasından dolayı ihraççı şirketlere talebe bağlı olarak sürekli şekilde Bitcoin alımı yapacaklarından bu, kripto para fiyatını yükseltecek bir etki olarak görülüyor.

Diğer yandan ETF başvurularının onaylanmasına saatler kala Cboe borsasının spot Bitcoin ETF’lerinin hisselerini listelemeye başlaması ve alım – satım için hazırlaması SEC’ten bir onay geleceğini doğrular nitelikteydi.

SEC’in Bitcoin yatırım ürününe yeşil ışık yakması, kripto sektörü için bir dönüm noktası olarak görülürken bu olay geleneksel finansın kripto piyasalarıyla bütünleşmesi konusunda büyük bir adım olarak kabul ediliyor.

SEC Başkanı Gary Gensler, ise düzenleyicinin onayı sonrası paylaştığı gönderide kurumunun spot ETF’e onay vermesinin Bitcoin’i kabul ettiği anlamına gelmedi ve kripto para piyasasındaki risklerin hâlâ çok yüksek olduğunun bilinmesi gerektiği konusunda yeni bir uyarı daha yayımladı.

KRİPTO PİYASASI ONAYI SAKİN KARŞILADI

Onay, kripto para piyasaları tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak yukarı yönlü harekete rağmen ciddi oranlarda yükselişle görülmedi. Bitcoin, SEC onayının ardından 45.000 dolar seviyesine kadar bir gerileme gördükten sonra 47.700 dolara kadar yükseldikten sonra Asya işlem saatlerin gelen kısmi satışlarla 46.000 dolar sınırına kadar geriledi. Ethereum, daha iyi performans göstermeye devam ederken 2.600 dolar denemelerine başladı.

Toplam piyasa değeri ise ETF onayının ardından 1,7 trilyon dolara kadar yükselirken 24 saatlik ortalama işlem hacmi 86 milyar dolar olarak kaydedildi. Kripto para korku ve risk iştahı endeksine göre ise piyasada risk iştahı artarken endeks, 72 seviyesine yükseldi.

(Investing.com)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler