Sosyal Medya

Ekonomi

Kızıldeniz’in riskli geçişine alternatif olarak Suudi Arabistan üzerinden taşımacılık başladı

Denizcilik şirketleri, riskli Kızıldeniz geçişine alternatif olarak Türk ihraç ürünlerini Suudi Arabistan üzerinden karayolu bağlantısıyla Körfez ülkelerine taşımaya başladı.

Kızıldeniz’in riskli geçişine alternatif olarak Suudi Arabistan üzerinden taşımacılık başladı

MSC, Yemen’i bypass etti. Şirket, yükleri, orta ölçekli gemilerle Suudi Arabistan’ın King Abdullah Limanı’na, oradan da TIR’larla Körfez ülkelerine ulaştırıyor. Deneme seferinde Mersin’den alınan yük 10 günde Kuveyt’e ulaştı.

Kızıldeniz’de Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarının küresel tedarik zincirinde yarattığı kriz büyürken, dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden olan MSC, saldırıların düzenlendiği Yemen’i bypass ederek Türk ürünlerini Arap Körfezi ülkelerine ulaştırmak için yeni bir hizmet başlattı. Bu kapsamda şirket, Tekirdağ, Derince ve Mersin limanlarından alınan yükleri, Süveyş’i geçecek orta ölçekli gemilerle Suudi Arabistan’ın King Abdullah Limanı’na, oradan da TIR’larla Kuveyt, Katar, Umman, Bahreyn ve BAE gibi diğer Körfez ülkelerine teslim ediyor. İlk deneme seferinde Mersin’den alınan Türk peynirleri, soğutuculu konteynerler ile 5 gün denizde ve 5 gün karada olmak üzere toplam 10 günde Kuveyt’e taşındı.

MSC, TÜRK MÜŞTERİLERİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

İsrail-Hamas savaşına bağlı olarak Kızıldeniz’de İran destekli Husiler, aralık başından bu yana Süveyş Kanalı’ndan geçen gemilere saldırı düzenliyor. Küresel deniz taşımacılığını domine eden Maersk, MSC, Hapag Lloyd gibi dev armatörlerin Asya ile Avrupa arasındaki taşımalarda Süveyş Kanalı yerine rotalarını Ümit Burnu’na çevirmesiyle konteyner navlunu yükselişe geçerken, transit sürelerin yüzde 40’a yakın uzamasıyla tedarik zincirinde de kırılmalar başlamıştı. Globalde bazı fabrikalar üretime ara vermek zorunda kalırken, kriz Türkiye’nin dış ticaretine sekte vurdu. Hammadde ithalatında sıkıntıların artması iç piyasada fiyatları yükseltirken, bazı ihracat siparişleri de yurt dışındaki alıcısı tarafından askıya alınmaya başlamıştı. Krizden en fazla etkilenen ise Körfez ülkelerine mal satan ihracatçı olmuştu. MSC, Türk müşterilerinin mağduriyetini gidermek için harekete geçti.

(Aysel Yücel-İstanbul)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler