Sosyal Medya

Ekonomi

İmalat PMI 8 ay sonra eşik sınırı aştı ve büyümeye geçti

İSO İmalat Sektörü PMI, şubatta 50,2’ye yükselerek son sekiz ayda ilk kez faaliyet koşullarında iyileşmeye işaret etti ve böylelikle yeniden 50 eşik değerinin üzerine çıktı.

İmalat PMI 8 ay sonra eşik sınırı aştı ve büyümeye geçti

Ocak ayında 49,2 olan manşet PMI, şubatta 50,2’ye yükselerek son sekiz ayda ilk kez faaliyet koşullarında iyileşmeye işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada, “İki aydır artan PMI, sanayi üretiminde yıla iyi bir başlangıç yaptığımızı gösteriyor. Ana ticaret ortağımız Avrupa Birliği’ndeki toparlanma ile imalat sanayi daha da güçlenecektir.” dedi.

Firmalar, satın alma faaliyetlerini artırmalarına rağmen, personel yetersizliği ve hammadde temininde yaşanan zorluklar nedeniyle istihdam ve girdi stoklarında azalma yaşadılar. Fiyatlar cephesinde, girdi maliyetleri enflasyonu ılımlı düşüş gösterirken, nihai ürün fiyatları geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek oranda arttı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, takip edilen 10 sektörün 4’ü şubat ayında üretimini artırdı. Yeni siparişlerdeki büyüme genellikle gıda ürünleri sektörüyle sınırlı kaldı; ancak maliyet enflasyonunda en keskin artış kara ve deniz taşıtlarında ölçüldü. Takip edilen sektörlerin yarısı şubat ayında personel sayılarını artırdı. İstihdamdaki en güçlü artışlar gıda ürünleri ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde gözlendi.

Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, ocak ayında 49,2 olarak gerçekleşen manşet PMI, şubatta 50,2’ye yükselerek yeniden 50 eşik değerinin üzerine çıktı. Bu sonuçlar, faaliyet koşullarının ılımlı düzeyde de olsa son sekiz aydır ilk kez iyileştiğine işaret etti.

Şubat ayında, genel faaliyet koşullarının güçlenmesinde imalat sanayi üretiminin yeniden büyümeye geçmesi belirleyici oldu. Üretim, geçen yılın haziran ayından bu yana ilk kez artış kaydetti ve güçlü bir şekilde toparlandı. Üretimde artış bildiren anket katılımcıları, müşteri talebinde iyileşme sinyalleri olduğunu belirtti. Yeni siparişlerdeki azalma devam etse de, şubattaki düşüş, sekiz aydır süren yavaşlama döneminin en hafif düzeyinde gerçekleşti. Benzer şekilde, yeni ihracat siparişlerindeki gerileme de hız kesti.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler