Sosyal Medya

Ekonomi

İlave gümrük vergisi uygulanan ürün sayısı belirlendi… İşte listesi

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Aralık 2021 tarihli İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin kararda önemli bir değişiklik yapıldı.

İlave gümrük vergisi uygulanan ürün sayısı belirlendi… İşte listesi

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Aralık 2021 tarihli İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin kararda önemli bir değişiklik yapıldı.

 

 

Yapılan değişiklikle birlikte, 52 farklı sanayi ürününe yüzde 2 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verildi. Bu kapsamda ilave gümrük vergisi uygulanan ürün sayısı 4 bin 222 olarak belirlendi.

 

İthalatta ilave gümrük vergisi uygulamasına temel teşkil eden karar, ilk olarak 31 Aralık 2020 tarihinde yayımlanmış ve birçok ürüne ilave gümrük vergisi getirilmişti. 2021 yılı sonunda yayımlanan yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı ile ilave gümrük vergisi alınacak ürün sayısı 4 bin 642’ye çıkarılmıştı.

 

2023 yılı Ekim ayında ise yeni bir karar ile ilave gümrük vergisi uygulanan 3 bin 89 ürüne ilişkin gümrük vergisi oranları yeniden belirlendi. 31 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ise 2020’de çıkan ilk kararın tüm ekleri yürürlükten kaldırıldı.

 

Ayrıca, yapılan değişiklikle birlikte ilave gümrük vergisi uygulanan ürünlerin bulunduğu fasıl sayısı önceki kararda 56 iken, yeni kararda 52’ye düşürüldü. Bu bağlamda, gemi ve su üzerinde yüzen taşıtlar, kitap/gazete, hazır eşya ve mantardan eşyayı içeren 4 faslın ilave gümrük vergisi uygulaması sona erdi.

 

İlave gümrük vergisi oranlarına bakıldığında, makine, deri ve kıymetli taş gibi ürünlerde yüzde 30’a kadar çıkarken, diğer birçok ürün grubunda ise yüzde 20-25 arasında değişiyor. Örneğin, kıymetli taşlarda yüzde 30, elektrikli makinelerde yüzde 30, mobilyada yüzde 30 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Bu değişikliklerle birlikte, ithalatta ilave gümrük vergisi uygulanan ürünler ve oranları önemli bir revizyona uğradı.

 

İlave gümrük vergisi alınan ürünlerin bulunduğu fasıl sayısı önceki kararda 56 iken, yeni kararda 52’ye düşürüldü. Bu kapsamda gemi ve su üzerinde yüzen taşıtlar, kitap/gazete, hazır eşya ve mantardan eşyayı içeren 4 faslın ilave gümrük vergisi yürürlükten kalkmış oldu.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler