Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 2’ye yöneldi, Haziran faiz indirimi beklentileri güçlendi

Tüketici fiyatları Şubat ayındaki %2,6 seviyesinden geçen ay yıllık %2,4'e geriledi. Analistler %2,5'lik bir artış öngörüyordu.

Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 2’ye yöneldi, Haziran faiz indirimi beklentileri güçlendi

Euro bölgesi enflasyonu beklenenden daha fazla yavaşlayarak Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında faiz oranlarını düşürme ihtimalini güçlendirdi.

Tüketici fiyatları Şubat ayındaki %2,6 seviyesinden geçen ay yıllık %2,4’e geriledi. Analistler %2,5’lik bir artış öngörüyordu. Gıda ve enerji gibi oynak kalemler hariç tutulduğunda ise bu oran %2,9 ile beklenenden daha fazla geriledi.

Rapor, politika yapıcıların enflasyonu %2 hedefine geri döndürme yolunda ilerlediklerine dair kanıtlara katkıda bulunarak, fiyat artışlarının çift haneli rakamlara yükselmesinin ardından ihtiyaç duyulan kısıtlamaların bir kısmını yakında geri çekmelerine olanak tanıyor. Başkan Christine Lagarde, yeni tahminler ve yılın ilk aylarında ücret artışına ilişkin bir güncelleme ile Haziran ayında ilk kesintinin sinyalini verdi.

Almanya, Fransa ve İspanya’dan yetkililer de dahil olmak üzere Yönetim Konseyi’nin çoğu bu zaman çizelgesine katılırken, çok azı daha erken bir hamle umudunu koruyor. Ekonomistler ve para piyasaları da aynı görüşte ve rotanın değişmesi için büyük bir şok yaşanması gerektiğini öne sürüyorlar.

Yatırımcılar, raporun ardından bu yıl faiz indirimlerinin kapsamına ilişkin bahislerini sürdürerek Haziran ayından itibaren üç çeyrek puanlık indirim ve dördüncü indirim olasılığını yaklaşık %60 olarak fiyatladılar. Bu oran, geçen ayki para politikası kararı öncesinde fiyatlanan dört indirime kıyasla daha yüksek.

Baş Ekonomist Philip Lane, ECB’nin geçmişteki bazı artışları tersine çevirmeyi düşünmesi için ücret artışlarının gerilemeye devam etmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

Önemli bir ücret göstergesi 2023 sonunda bir miktar ılımlılık gösterse de, maaşlar %4’ün üzerinde artmaya devam ediyor. Bu durum, işgücünün nihai maliyetler üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu hizmet sektöründeki fiyat baskılarını sürdürüyor.

Lagarde da ECB’nin yeni bilgiler geldikçe bunlara yanıt vereceğini söylüyor. “Lagarde geçen ay yaptığı açıklamada “Bu, ilk faiz indiriminden sonra bile belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunamayacağımız anlamına geliyor” demişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler