Sosyal Medya

Ekonomi

Emekli maaşı zammı ve en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli maaşı zammı, memur emeklisine enflasyon farkı alacağı ve yüzde 15’lik toplu sözleşme ile yüzde 49,25 oranında yapılırken işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise 37.56 oranında zam yapıldı. Emekliler arasında oluşan zam farkı nedeniyle emekli kök aylığına zam ya da tüm emeklilere eşit zam formülleri üzerinde duruluyor.

Emekli maaşı zammı ve en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Milyonlarca emeklinin tepkisini çeken zam sonrasında hükümet emekli maaşı zammını yükseltmesi bekleniyor. Zamdan önce her ikisi de 10 bin lira aylık alan memur emeklisinin cebine bu yıl 198 bin işçi emeklisinin cebine ise 187 bin lira girecek. İşçi emeklisi, 11 bin liralık kayıp yaşayacak.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI OLACAK MI?

Emekli maaşı zammı için hükümet yetkilileri henüz bir açıklamada bulunmadı ancak emekliye ek zamda 2 formül üzerinde duruluyor.

Bunlardan birincisi emekli kök aylığına zam yapılması; maaşı 7500 TL altında olan vatandaşların maaşının 10 bin 250 liraya yükseltilmesi söz konusu olabilir.

Diğer formülde ise memur ve işçi emeklisi arasında oluşan yüzde 11’lik zam farkının kapatılması üzerinde duruluyor. Böylece bütün emekliler yüzde 49,25’lik zam oranı almış olacak.

EMEKLİ BİR MAAŞ AZ ALIYOR

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine diğer emeklilere göre yaklaşık 12 puan daha az zam yapılması, 13.3 milyon emeklinin bu yıl yaklaşık 1 maaş tutarında kayba uğramasına yol açacak.

Geçtiğimiz aralık ayında her ikisi de 10 bin lira alan işçi emeklisinin aylığı bu ay yüzde 37.57 zamla 13 bin 757 TL’ye, memur emeklisinin aylığı ise yüzde 49.25’lik zamla 14 bin 925 TL’ye çıkacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, önümüzdeki temmuzda yapılacak yarı yıl zammıyla işçi emeklisinin aylığı 17 bin 499 TL, memur emeklisinin aylığı ise 18 bin 159 TL olacak. Yılın tamamında memur emeklisinin cebine 198 bin 505 lira, işçi emeklisinin cebine de 187 bin 535 lira girecek. Böylece, yeni yıla her ikisi de 10 bin lira aylıkla giren iki emekliden işçi emeklisi, memur emeklisine göre 10 bin 970 TL daha az gelir elde edecek. İşçi emeklisinin kaybedeceği bu tutar, bugünkü bir aylık maaşına denk geliyor.

AVRUPA’NIN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TÜRKİYE’DE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın ikinci 6 ayında tüketici enflasyonunu yüzde 37.57 olarak hesapladı. TÜİK’in hesabına göre açıklanan emekli zamları, milyonlarca kişiyi hüsrana uğratırken, Türkiye, bu kez de emeklilere reva görülen 7.500 liralık maaş ile Avrupa ülkeleri arasında son sıraya yerleşti. Avrupa’daki akranlarının aldığı ücretle arasında uçurum olan emekli aylıklarında Hazine destekli en düşük maaş döviz kurunda yaşanan hareketliliğin ardından 230 Euro seviyesine kadar geriledi. Türkiye en düşük emekli aylığı olan 7.500 liraya denk gelen 230 Euro’luk maaş ile 27 ülke arasında en son sırada yer aldı.

(Sözcü)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler