Sosyal Medya

Ekonomi

Cari açık 2,56 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti

Ocak ayında Türkiye'nin cari denge durumu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, 2,56 milyar dolar açık verdi. Yıllıklandırılmış cari açıkta ise iyileşme eğilimi devam etti.

Cari açık 2,56 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti

Ocak ayındaki cari açık, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette öngörülen 2,91 milyar dolarlık açık beklentisinden bir miktar daha düşük gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 10,4 milyar dolar olan cari açık, yeni dönemde uygulanan ekonomi politikalarıyla birlikte daralma göstererek düşüş trendini sürdürdü.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, Ocak ayında 3,6 milyar dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 4,4 milyar dolara gerileyerek bir azalma gösterdi. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2,7 milyar dolar olarak kaydedilirken, özellikle seyahat kaleminden elde edilen gelirler Ocak ayında 2,2 milyar dolar oldu.

Net hata noksan kalemi Ocak’ta 1,9 milyar dolar açık verirken, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 661 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları ise 1,09 milyar dolar net giriş kaydetti. Resmi rezervlerde ise 6,21 milyar dolar net azalış gözlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler