Sosyal Medya

Ekonomi

BİSAM: Asgari ücret açlık sınırında

Türkiye’de dar gelirli vatandaşın geçim derdi her geçen gün artan fiyatlarla büyümeye devam ediyor.   TÜİK’in açıkladığı verilere göre, en…

BİSAM: Asgari ücret açlık sınırında

Türkiye’de dar gelirli vatandaşın geçim derdi her geçen gün artan fiyatlarla büyümeye devam ediyor.

 

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay, yüzde 49,8’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,1 puan azalarak yüzde 5,9’a gerilemişti.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) hesaplamasına göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı Mart ayında 16 bin 646 liraya yükseldi.

 

Ocak ayında bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 57 bin 578 liraya olarak gerçekleşti.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 26 bin 517 lira olarak tespit edildi.

Günlük harcamalarda Mart 2024’te en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 172.09 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 124.81 lira, sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 125.59 liraya ulaştı. Ekmek harcamalarının tutarı günlük 33.38 lira oldu. Katı yağ ve sıvı yağ ise 31.16 liralık masraf yapılması gereken ürün grubu olurken, yumurta için 9.6, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 13.46 lira harcama yapılması gerektiği belirtildi.

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler