Sosyal Medya

Ekonomi

Akbank Araştırma:  Ocak bütçesinde açık arttı, ancak trendler olumlu

Deprem hariç harcamalarda, Şimşek etkisi görülüyor. Faiz giderlerinde artış endişe konusu

Akbank Araştırma:  Ocak bütçesinde açık arttı, ancak trendler olumlu

Merkezi yönetim bütçe dengesi ocak ayında personel giderleri, cari transferler ve faiz harcamalarındaki artışın etkisiyle 150,7 milyar TL açık verdi. Böylelikle, 12 aylık birikimli olarak bütçe açığı 1,5 trilyon TL’ye  yaklaşırken, faiz dışı bütçe açığı da 719,1 milyar TL’ye ulaştı.

Ocak ayında bütçe açığı, nakit dengesi açığına (206,8 milyar TL) göre 57 milyar TL daha düşük gerçekleşti. Bu durum, geçtiğimiz ay tahakkuk eden ancak ödenmeyen harcamaların (yaklaşık 645 milyar TL) ödemesinin  büyük oranda yapılmadığına işaret ediyor.

 

Şubat ayının ilk yarısı itibarıyla kamu mevduatı ve borçlanma tutarlarına baktığımızda da bu ödemelerin hızlandığına dair bir sinyal almıyoruz. Deprem harcamaları hariç faiz dışı dengenin son dönemdeki seyri 2024 yılı için sınırlı pozitif seviyeye işaret ediyor. Ancak, OVP’de yer alan faiz ödemesi (1,245 trilyon TL, milli gelirin %3’ü) ve deprem harcaması (1,026 trilyon TL, milli gelirin %2,5’i) öngörüleri, 2024 yılında da milli gelire oranla %5 civarında bir açık verilebileceğine işaret ediyor.

 

Mevcut parasal duruşla yılsonu enflasyon hedefinin ulaşılabilirliği açısından mali duruş önemli bir belirleyici olacak. Bu kapsamda, OVP’de 2024 yılı için öngörülen bütçe açığına (faiz dışı açık/milli gelir: %3,4) kıyasla daha sıkı bir mali duruş belirlenmesi ve bunun harcama kontrolüyle tesis edilmesini önemli görüyoruz. Bu konuda ocak ayı bütçe verilerinden gelen ilk işaretleri olumlu değerlendiriyoruz.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler