Sosyal Medya

Ekonomi

Af mı etti? Görevden mi aldı?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı...

Af mı etti? Görevden mi aldı?

Son günlerde ailesinin Merkez Bankası’ndaki varlığı ile tartışmaların odağında yer alan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sosyal medya paylaşımı yaparak istifa ettiğini duyurdu. Erkan, itibar suikastı ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Erkan’ın istifa duyurusundan bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından Bakan Mehmet Şimşek’in açıklaması paylaşıldı. Şimşek, kendi imzasının yer aldığı açıklamada, Erkan’ın istifasının şahsi olduğunu, yeni atanan Merkez Bankası Başkanı’nı da kendisinin önerdiğini duyurdu.

Af mı? Görevden alma mı?

Hafize Gaye Erkan, 9 ay önce göreve geldi ve Türkiye’nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı oldu. “Affını” talep eden Erkan, istifa metninde, hakkında son dönem ortaya atılan iddialara ilişkin olarak “itibar suikastine uğradığını” ifade ederek, “Kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum” dedi.

Hafize Gaye Erkan istifasında her ne kadar ‘görevimden affımı talep ediyorum’ demiş olsa da, Resmi Gazete’te yayımlanan Atama Kararnamesinde ‘görevden alınmıştır’ ifadesi dikkat çekti. Oysa ki Hazine ve Maliye Bakanlığı Eski Bakanı Berat Albayrak’ın görevden affını istedikten sonra yayımlanan Atama Kararnamesinde ‘af talebi kabul edilen’ ifadesi dikkatlerden kaçmadı.

Resim

Resim

“Görevden alınmıştır” detayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla yayınlanan kararda, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince görevden alınmış ve bu suretle boşalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına 14.1.1970 tarihli ve 1211 sayılı kanunun 25’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7’inci maddeleri gereğince başkan yardımcısı Fatih Karahan atanmıştır” ifadeleri yer aldı.

Karahan, AKP dönemindeki 8’inci başkan olurken, son 5 yılda atanan 5’inci isim oldu.

Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra hangi Merkez Bankası Başkanı ile ne kadar süre çalıştı?

Resim

Hafize Gaye Erkan’ın hakkındaki iddialar

İstifa eden Hafize Gaye Erkan’ın “itibar suikasti” olarak ifade ettiği olay, Merkez Bankası (MB) çalışanı Büşra Bozkurt’un gündeme getirdiği iddialar ile başladı. Bozkurt, Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla CİMER’e şikâyette bulunmuştu. Bozkurt, baba Erkan’a bankada oda, koruma ve makam aracı tahsis edildiğini de ifade etmişti.

cc.webp

İstifaya giden süreçte ne olmuştu?

Merkez Bankası’nda 4 yıldır protokol görevlisi olarak çalışan Büşra Bozkurt, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla CİMER’e şikayette bulunmuştu.

Bozkurt, CİMER’e verdiği dilekçede, “Sayın Başkanımız Hafize Gaye Erkan Hanım’ın babası Erol Erkan Bey ve annesi Gamze Hanım protokole giriş yaparken, Erol Bey yanımdan geçerken, ‘bana bir uğrayabilir misin?’ dedi. Uğradım, ‘Başkanın odasına güvenilir ve sabit insanların giriş çıkış yapmalarını istiyorum. Siz de güvendiğimiz bir çalışansınız’ dedi. Sonra İnsan Kaynakları’nı arayarak benim artık kendilerine hizmet vereceğimi söyledi” ifadelerini kullanmıştı.

Merkez Bankası Başkanı hakkında çarpıcı iddia: Babası tarafından işten çıkarılan protokol görevlisi CİMER'e başvurdu

Babasının ardından annesi hakkında da iddialar ortaya atılmış, DW Türkçe’den Pelin Ünker’e konuşan bir banka yetkilisi, Ankara’daki TCMB Sosyal Tesisi’nin Hafize Gaye Erkan’ın talimatıyla tadilat yapılacağı bahanesi ile kapatıldığını, burada görev yapan aşçı ve garsonların tamamen Başkan ve ailesi emrine tahsis edildiğini iddia etmişti.

Hafize Gaye Erkan ise iddialar üzerine, “Asılsız iddialar kabul edilemez. Sorumlular hakkında gerekli yasal haklarımı kullanacağım..” demişti.

ParaAnaliz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler