Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yeni Zelanda ekonomisi yüksek faiz nedeniyle zor durumda

Yeni Zelanda'nın tarıma dayalı zengin ekonomisi, yüksek faiz oranlarının etkisiyle beklenmedik bir şekilde daraldı ve 2023'ün son çeyreğinde teknik resesyona girdi, bu durum ülkenin nüfus artışına rağmen gerçekleşti.

Yeni Zelanda ekonomisi yüksek faiz nedeniyle zor durumda

Yeni Zelanda İstatistik Kurumu (StatsNZ) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe göre %0,1 oranında düşüş gösterdi. Piyasalar ise %0,1 artış bekliyordu. Ülke ekonomisi, üçüncü çeyrekte de %0,3 daralmıştı.

Ekonomistlere göre, bu daralma, nüfus artışına ve geçen yıl artan hükümet harcamalarına rağmen gerçekleşti. Kişi başına düşen milli gelir ise %0,7 azaldı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) agresif faiz artırımlarının ardından enflasyonu kontrol altına almak amacıyla aldığı tedbirlerle uyumlu bir şekilde büyümede zayıflık yaşandı. RBNZ, faiz artırımlarını durdurarak bekleme pozisyonuna geçmişti.

Foreks’in haberine göre, ANZ baş ekonomisti Sharon Zollner, “RBNZ’nin enflasyonu kontrol altına almak için yeterli çabayı gösterdiğine kadar, parasal koşulların talep üzerindeki baskıyı sürdüreceğini” belirtti.

Ülkede bugün açıklanan Şubat ayına ilişkin kredi kartı harcamaları, yeni yılda bir miktar canlanma gösterdi. Geçen ayın kredi kartı harcamaları bir önceki aya göre %1,7, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2,2 arttı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler