Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yemen saldırıları petrol fiyatlarını yukarı çekti!

Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılara misilleme olarak ABD ve İngiltere'nin, Yemen'deki Husi askeri hedeflerine saldırılar gerçekleştirmesiyle petrol fiyatları güne %2’yi aşan yükselişle girdi.

Yemen saldırıları petrol fiyatlarını yukarı çekti!

Brent ham petrol vadeli işlemleri günün ilk saatlerinde %2 yükselişle 79 dolara yükseldi. Ham petrol WTI vadeli işlemleri de benzer bir ivmeyle 73,58 dolara ulaştı.

Orta Doğu’da tansiyonunun yeniden yükselmesiyle petrol fiyatları yönünü yukarı çevirirken altında da yükseliş görüldü. Dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından dolar endeksi zayıf kalmaya devam etti. Hem dolardaki zayıf seyir hem de Orta Doğu’daki gerginlik yatırımcıları güvenli liman olarak görülen altına yöneltti.

Ons altın, dün 2.013 dolara kadar geriledikten sonra bu noktadan %1 seviyesinde toparlanarak günün ilk saatlerinde 2.036 dolara kadar yükseldi. Bunun yanında piyasanın ABD’de erken faiz indirimine gireceğine yönelik beklentilerinin azalmasıyla altın fiyatlarının henüz düşüş ivmesinden kurtulamadığı görülüyor.

CİTİ, BRENT PETROL FİYAT TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Bu gelişmelerin haricinde Citi Research, 2024 ve 2025 yılı için Brent petrol fiyat tahminini aşağı yönlü revize ettiğini açıkladı. Citi Research, OPEC+’ın küresel petrol piyasalarını dengede tutma çabalarına bağlı olarak bu yıl fiyatların varil başına 70 doların üzerinde kalmasını bekliyor. Buna göre Citi, 2024 Brent petrol fiyat tahminini 1 dolar düşürdü ve varil başına 74 dolara ve 2025 tahminini ise 10 dolar düşürerek varil başına 60 dolara indirdi.

Bu notun yanında bir açıklama da ekleyen Citi Research, Kızıldeniz’deki son olayların Orta Doğu’da daha fazla gerginliğe neden olmasıyla risk priminde kısa vadeli yukarı yönlü bir etki oluşabileceği üzerinde durdu.

(Investing.com)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler