Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Wall Street’ten Silikon Vadisi’ne önde gelen milyarderler Donald Trump’a destek yağdırıyor

ABD’de artan sayıda süper zengin nüfuzlarını ve paralarını Donald Trump’a yönlendiriyor. Bu destek dalgası eski Başkan’ın Başkan Joe Biden ile…

Wall Street’ten Silikon Vadisi’ne önde gelen milyarderler Donald Trump’a destek yağdırıyor

ABD’de artan sayıda süper zengin nüfuzlarını ve paralarını Donald Trump’a yönlendiriyor. Bu destek dalgası eski Başkan’ın Başkan Joe Biden ile arasındaki bağış toplama farkını azaltmasına ve Beyaz Saray yarışında yeni bir ivme yakalamasına yardımcı oluyor.

Bazıları şimdiden kampanyasına milyonlar bağışladı, bazıları bağış yapmayı planladıklarını açıkladı ve bazıları da şimdilik sadece ona oy vereceklerini söylüyor.

Bu arada Trump da bu iyiliğe karşılık veriyor.

Trump’ın, Beyaz Saray’a geri dönmesi halinde işlerine yardımcı olacak politika değişiklikleri yapacağına ve hatta belki de danışman olarak onlara güveneceğine söz verdiği bildiriliyor. Wall Street Journal Çarşamba günü Trump ve Tesla (TSLA) CEO’su Elon Musk’ın, Trump’ın kazanması halinde milyarder için resmi bir danışmanlık rolünü tartıştıklarını bildirdi.

Milyarderlerle olan bu yakın ilişki, Trump’ın daha küçük bağışçılara odaklanan önceki Oval Ofis çalışmalarından dikkate değer bir sapma. OpenSecrets adlı web sitesi bağışları büyüklüklerine göre takip ediyor ve 2016’da Trump’ın parasının yaklaşık %14’ünü “büyük katkıların” oluşturduğunu tespit etti. Bu kez aynı rakam %68’den fazla.

Elit desteğin son örneği geçtiğimiz hafta Blackstone (BX) CEO’su Steve Schwarzman’ın yıllarca Trump’a mesafeli durduktan sonra artık bir destekçi olduğu haberiyle geldi.

Finansçı Axios’a Trump’ı desteklediğini ve “değişim için oy” olarak ona bağışta bulunacağını söyledi.

Schwarzman, Trump’ın davranışlarına ve karakterine yönelik geçmiş itirazlarını aşan son zengin bağışçı oldu. Schwarzman 6 Ocak 2021’de yaşanan olaylara verdiği tepkide “Başkan’ın bugünkü sözlerinin ardından gelen ayaklanma dehşet verici” demişti.

Geleneksel GOP megadonorları Trump’a geri dönüyor

GOP’taki bağışçıların Trump’a verdiği destek, birçok milyarderin başta Florida Valisi Ron DeSantis ve eski BM Büyükelçisi Nikki Haley olmak üzere Cumhuriyetçi rakiplerini desteklemeye çalışmasının ardından geldi.

Ancak ön seçim sezonu sona erdikten sonra bu durum hızla değişti.

Haley Mart ayında adaylığını sonlandırdı ve Trump Nisan ayında Biden’dan daha fazla para topladı. Bunun en büyük nedeni, hedge fon yöneticisi John Paulson’ın Palm Beach, Fla’daki evinde bir dizi milyarderin katıldığı tek bir etkinlikti.

Etkinlikte tek bir gecede 50 milyon dolardan fazla para toplandı.

Toplamda Trump Nisan ayında yaklaşık 76 milyon dolar toplayarak Biden’ın 51 milyon dolarını geride bıraktı. Ancak Biden, bankadaki nakit para söz konusu olduğunda, operasyonu boyunca biriktirdiği 192 milyon dolarla hala önde.

Schwarzman’ın yanı sıra geçtiğimiz aylarda GOP’tan tanıdık isimler de Trump’a desteklerini açıkladı. Bunlar arasında otel kralı Robert Bigelow ve aktivist yatırımcı Nelson Peltz gibi isimler yer alıyor.

Her ikisi de yıllardır Cumhuriyetçilere bağışta bulunuyor. Her ikisi de 6 Ocak’tan sonra Trump’la aralarına mesafe koymuşlardı.

Budget Suites of America’nın milyarder sahibi ve Bigelow Aerospace’in kurucusu Robert Bigelow daha önce DeSantis’i desteklemişti ancak o zamandan beri Trump’a 20 milyon doların üzerinde bağış yapmayı planlıyor.

Ayrıca Paulson’ın Florida’daki evinde düzenlenen son bağış toplantısına da eş başkanlık yaptığı bildirildi.

Peltz ise bu ayın başlarında FT’ye yaptığı açıklamada Trump’a oy vereceğini ancak bağışların gelebileceğini ya da gelmeyebileceğini söyledi. Gazeteye “Bu konuda mutlu değilim” diyen Peltz, Trump hakkında hala şüpheleri olduğunu ancak bunların Biden’ın göreve uygunluğuyla ilgili endişelerinden daha ağır bastığını söyledi.

Peltz 2020’de Trump’ı finansal olarak ve oylarıyla desteklemiş ancak 7 Ocak 2021’de CNBC’de yaptığı açıklamada “bunu yaptığım için üzgünüm” demişti.

Bazı geleneksel GOP mega bağışçıları, en azından şimdilik, hala direniyor.

Milyarder hedge-fon yatırımcısı Kenneth Griffin bu ayın başlarında Katar Ekonomik Forumu’nda katılımcılara Trump’ın önce kimi aday olarak seçeceğini görmek istediğini söyledi.

Uzun süredir GOP kampanyalarını finanse eden PayPal’ın kurucu ortağı Peter Thiel, geçen yılın sonlarında Atlantic’e yaptığı açıklamada bu başkanlık kampanyasında Trump’a ya da başka birine para vermeyeceğini söyledi.

Eski petrol sektörü yöneticilerine ulaşıyor

Trump ayrıca, zengin enerji yöneticilerinden de destek aldı.

Trump’ın, kazanması halinde petrol sondajı gibi konularda daha gevşek kısıtlamalar getirilmesi karşılığında doğrudan bağış çağrısında bulunduğu bildirildi.

Washington Post’a göre, Senato Demokratları soruşturma sözü verirken, bu sosyal yardım kampanya finansmanı yasalarının sınırlarını zorlamış olabilir.

Senatörler Sheldon Whitehouse ve Ron Wyden kısa bir süre önce yaptıkları açıklamada Trump ve sektörün “politika değişiklikleri için kampanya parasını nasıl takas edecekleri konusunda görüştüklerini” söyledi. “Bu tür potansiyel suiistimaller mercek altına alınmalıdır.”

Ancak bu vaatler Trump’ın petrol yöneticileriyle yakınlaşmasını sağlamış gibi görünüyor.

Petrol ve doğal gaz şirketi Continental Resources’ın kurucusu ve başkanı Harold Hamm, son aylarda Trump’la ittifakını arttırdı.

Federal Seçim Komisyonu (FEC) verileri, Hamm’ın Mart ayı sonunda Trump’ın ortak bağış toplama komitesine 614.000 dolarlık bir katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Hamm’ın Trump ile yıllara dayanan bir ilişkisi vardı, ancak 2020’den sonra uzaklaştı ve geçen yıl gibi yakın bir zamanda Haley’e para verdi.

Silikon Vadisi’nde bir destek noktası

Trump’a potansiyel milyarder desteğinin belki de en şaşırtıcı kaynağı geleneksel olarak koyu mavi Silikon Vadisi’nden geliyor.

The New York Times’tan Puck’a kadar pek çok haber, risk sermayedarı David Sacks ve Social Capital’den Chamath Palihapitiya’nın Bay Trump adına bir bağış toplama etkinliği düzenlemek için devam eden çabalarını anlatıyor.

Bağış toplama etkinliğinin -ve ikilinin podcast’ine olası bir çıkışın- nihayetinde bir araya gelip gelmeyeceğini göreceğiz. Ancak iki adamın Demokratlara bağış yapma konusundaki uzun geçmişi göz önüne alındığında bu haber özellikle dikkat çekiciydi.

FEC verilerine göre Palihapitiya 2020 kampanyası sırasında Biden’a 250.000 dolardan fazla bağışta bulundu.

Andreessen Horowitz’den Marc Andreessen ve Sequoia Capital’in ortaklarından Shaun Maguire gibi diğer önde gelen isimler de sosyal medya hesaplarından Biden’a yüklendi ancak henüz Trump’ın arkasında durmayı reddetti.

Yakından izlenen bir diğer isim de Musk. Şu anda dünyanın en zengin üçüncü adamı, bu yıl internette Biden karşıtı bir yorum saldırısı başlattı ve bu sonbaharda Biden’a oy vermeyi hayal edemediğini söylüyor.

Bu eğilim, Musk’ın Cumhuriyetçilerle olan bağlarının derinleştiği yılların ardından geldi. Wall Street Journal’ın bu hafta yayınladığı yeni bir haber, Musk’ın 2022’de Trump’ın “şapkasını asıp gün batımına doğru yelken açması” gerektiğini söylemesinin ardından Trump ve Musk arasında giderek artan sıcak ilişkiyi ortaya koydu.

Habere göre Musk Mart ayında Trump ile bir araya geldi ve şimdi ayda birkaç kez Trump ile görüşüyor. Hatta iki liderin Musk’a sınır güvenliği konusunda resmi bir danışmanlık rolü verilmesi konusunu da görüştükleri bildiriliyor.

Geriye Musk’ın Mart ayında “ABD Başkan adaylarından hiçbirine para bağışlamıyorum” paylaşımında bulunurken verdiği söze sadık kalıp kalmayacağı kalıyor.

Ben Werschkul – Washington correspondent

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler