Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Vega Portföy Günlük Bülten:  Piyasalarda  Bu Sabah

Günün en önemli verisi TSİ1630’da açıklanacak olan Ocak ayı çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi) enflasyonu. Aralıkta aylık %0,2, yıllık %2,9 artan çekirdek PCE’nin Ocakta aylık %0,4’e hızlanması; yıllık enflasyonun ise %2,8’e yavaşlaması bekleniyor.

Vega Portföy Günlük Bülten:  Piyasalarda  Bu Sabah

Bir Önceki İşlem Günü Ne Oldu?

Dün öncü Asya borsaları çoğunlukla düştü, Avrupa karışık seyretti, ABD ve Borsa İstanbul düştü. Türkiye’nin 2 yıl vadeli tahvil faizi %44,64’e yükseldi, 5 yıl vadeli CDS primi 282 baz puana hafif geriledi. ABD dolar endeksi (DXY) 103,98’e yükselirken, EURUSD 1,083’e hafif geriledi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi %4,26’ya geriledi, spot ons altın 2033 dolara yükseldi. ABD’de petrol stoklarının artmasının getirdiği talep tarafında olası güçlenme sinyaliyle Brent petrolün varil fiyatı 83,68 dolara yükseldi.

Türkiye’de Şubat ayında ekonomik güven endeksi beklentimiz doğrultusunda hafif düşüşle 99 seviyesine (eşik 100) geriledi. Bunda inşaat ve hizmet alt sektörlerindeki iyileşmeye rağmen; tüketici, reel kesim ve perakende ticaret güven endekslerindeki bozulmanın etkisi oldu. Ocakta ihracat 20 milyar dolara, ithalat 26,2 milyar dolara geriledi.

Euro Bölgesinde ekonomik güven endeksi Şubatta yükselmesi beklenirken bir önceki aya göre %0,7 düşüşle 95,4 seviyesine (eşik 100) geriledi. Söz konusu bozulmada yüksek enflasyon ve borçlanma maliyetleri ile zayıf talebin etkisi olduğuna dikkat çekildi.

 

ABD’de 23 Şubat haftasında MBA 30 yıl vadeli konut kredi faizi son 5 haftanın ardından ilk kez düşerek %7,04’e geriledi, ham petrol stokları ise beklentilerin yukarısında 4,2 milyon varil artış kaydetti. 4Ç2023 dönemi GSYH büyümesi ikinci tahminlerine göre 3Ç2023’te çeyrek bazda yıllıklandırılmış olarak %4,9 büyüyen GSYH, 4Ç2023’te %3,3’e yavaşlaması beklenirken %3,2 büyüdü.

29 Şubat 2024 – Makroekonomik Veri Gündemi

ABD’de çekirdek PCE enflasyonunun 29 Şubat Perşembe günü açıklanacağı yeni haftaya Japonya hariç öncü Asya borsaları ile vadeli ABD borsaları düşüşle başladı. ABD dolar endeksi DXY 103,90 ile hafif yukarıda, EURUSD paritesi 1,082 ile yatay seyrediyor. Spot ons altın 2032 dolar ile aşağıda. Vadeli işlemlerde değerli metaller ile Brent petrol düşüyor.

Veri gündeminin zayıf olduğu yeni günde ABD’de Ocak ayı yeni konut satışları ve Şubat ayı Dallas Fed İmalat Endeksi takip edilecek. Piyasa tahminlerine göre konut satışlarında önceki aya göre artış bekleniyor.

ABD çekirdek PCE enflasyonun beklendiği yeni günde Asya piyasaları ve vadeli ABD borsaları karışık seyrediyor. ABD dolar endeksi DXY 103,80’in altında işlem görürken, EURUSD paritesi aşağıda 1,083 ile yatay seyrediyor. Spot ons altın 2036 dolar ile yukarıda. Vadeli işlemlerde değerli metaller yükseliyor, Brent petrolün varil fiyatı 83,54 dolar ile hafif aşağıda.

 

Günün en önemli verisi TSİ1630’da açıklanacak olan Ocak ayı çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi) enflasyonu. Aralıkta aylık %0,2, yıllık %2,9 artan çekirdek PCE’nin Ocakta aylık %0,4’e hızlanması; yıllık enflasyonun ise %2,8’e yavaşlaması bekleniyor. FED çekirdek PCE’de %2 seviyesini hedefliyor. ABD’den takip edilecek diğer veriler 24 Şubat haftası ilk işsizlik başvuruları ile Ocak ayı bekleyen ev satışları.

Türkiye’de 4Ç2023 GSYH büyüme verisi açıklanacak, bir önceki çeyreğe göre %0,3, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,6 büyüme bekleniyor. Yıllık %3,6’lık artış 2023 yılı genelinde büyümeyi %4,3’e yavaşlatacak olacak (2022 yılı büyümesi %5,8). Takip edilecek diğer veriler 23 Şubat haftası para ve banka verileri, Şubat ayı SAMEKS Sanayi ve Hizmet Endeksleri, Ocak ayı Hizmet-ÜFE.

Almanya’da Ocak ayı perakende satışlar verisi takip edilecek. Aralıkta aylık %1,6 ve yıllık %-1,7 düşen perakende satışların Ocak ayında aylık %0,5’e hızlanması bekleniyor.

 

 

Dr. Fulya Gürbüz – www.vegaportfoy.com

 

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler