Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ürdün’de İran destekli bir milis tarafından insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda üç ABD askeri öldü, 25’i de yaralandı

Pazar günü öldürülen Amerikalılar, Yemen'de, Irak'ta ya da çevre bölge ve sularda düşman ateşi nedeniyle bilinen ilk ölümlerdi.

Ürdün’de İran destekli bir milis tarafından insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda üç ABD askeri öldü, 25’i de yaralandı

Biden yönetiminin İran destekli bir milisin insansız hava aracıyla düzenlediği saldırı sonucu Pazar günü Ürdün’de üç ABD askerinin öldüğünü, 25’inin de yaralandığını açıklaması, İsrail’in Gazze’deki savaşının ardından düşman ateşi sonucu ölen ilk Amerikan askeri oldu.

Saldırı Ürdün’ün kuzeydoğusunda Suriye sınırı yakınlarında askerlerin bulunduğu bir üste meydana geldi. Pazar günü ilk açıklamayı yapan Pentagon Merkez Komutanlığı’ndan diğer ayrıntılara hemen ulaşılamadı.

Ancak ABD askerlerinin ölümü, 7 Ekim’de İsrail’de 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırıların ardından Orta Doğu’da kargaşa artarken Başkan Biden üzerinde daha güçlü bir şekilde karşılık vermesi için daha fazla baskı yaratacak.

Biden Pazar günü yaptığı açıklamada “Ürdün’ün kuzeydoğusunda Suriye sınırı yakınlarında konuşlu güçlerimize yönelik insansız hava aracı saldırısı sırasında üç ABD servis üyesi öldürüldü ve çok sayıda kişi yaralandı” dedi. “Bu saldırıyla ilgili gerçekleri hala topluyor olsak da, saldırının Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz.”

İHA saldırısı, İsrail ve İran’ın bir diğer müttefiki olan Hizbullah’ın Lübnan sınırında karşılıklı ateş açtığı sırada gerçekleşti. Yemen’de yine İran tarafından desteklenen Husi milisleri Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki ticari gemilere füze ve insansız hava araçları fırlatarak İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanına misilleme yaptıklarını açıkladılar. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri de karşılık vererek Yemen’i defalarca vurdu.

Geçtiğimiz Cumartesi günü de Irak’ın batısında görev yapan en az dört ABD askeri, hava üslerinin Amerikalı yetkililerin İran destekli milisler olduğunu söylediği grupların yoğun roket ve füze ateşine maruz kalması sonucu yaralandı. Bu, 7 Ekim saldırılarından bu yana Suriye ve Irak’ta İran destekli milisler tarafından ABD birliklerine karşı düzenlenen 150’den fazla saldırının sonuncusuydu.

ABD’nin Ürdün’ün Azrak kentindeki bir hava üssünde konuşlu 2,000 kadar askeri ve Suriye’nin Al Tanf kentindeki ABD üssünde de Özel Harekat kuvvetleri, askeri eğitmenler ve destek personeli bulunuyor. Amerikan birlikleri büyük ölçüde İslam Devleti’nin kalıntılarını ortadan kaldırmaya yönelik bölgesel çabalara yardımcı olmak için orada bulunuyor.

Biden yaptığı açıklamada Ürdün’deki ABD askerlerini “en yüksek anlamda vatanseverler” olarak nitelendirdi ve “Amerikalı dostlarının ve terörle mücadelede birlikte olduğumuz müttefiklerimizin ve ortaklarımızın güvenliği için kendi güvenliklerini riske atıyorlar. Bu mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.

Geçtiğimiz Pazar günü Pentagon, 10 gün önce İran’dan Husi savaşçılara giden silahları engellemek için denizde düzenlenen bir operasyon sırasında kaybolan iki Navy SEAL’in öldüğünü açıkladı.

Bu ölümler, Kasım ayından bu yana Kızıldeniz’de gemilere düzinelerce saldırı düzenleyerek küresel denizcilik sektörünü sarsan Husilere karşı Washington’un yürüttüğü kampanyada bilinen ilk ABD ölümleri oldu.

Pazar günü öldürülen Amerikalılar, Yemen’de, Irak’ta ya da çevre bölge ve sularda düşman ateşi nedeniyle bilinen ilk ölümlerdi.

NY Times

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler