Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Uluslararası Finans Enstitüsü/Tim Adams kırmızı alarmı çaldı:  Dünya borç içinde yüzüyor!

Artık  borç sarhoşluğundan ayılmaya ihtiyacımız var. Mali evimizi nasıl düzene koyacağımıza odaklanmalıyız

Uluslararası Finans Enstitüsü/Tim Adams kırmızı alarmı çaldı:  Dünya borç içinde yüzüyor!

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) genel müdürü  Tim Adams geçen Salı günü, politika yapıcıların rekor düzeylerdeki küresel borçları hızlı bir şekilde ele alması gerektiği konusunda uyardı ve gelmekte olan krizi “büyük bir bütçe sorunu” olarak nitelendirdi.

IIF CEO’su Tim Adams, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda CNBC’den Silvia Amaro ile konuşurken artan borç seviyelerine ilişkin alarmı verdi.

Onun yorumları, yapay zekanın yükselişi ve Orta Doğu ile Ukrayna’daki çatışmaların forumun gündeminde üst sıralarda yer aldığı WEF’in Cuma gününe kadar sürecek olan yıllık toplantısında konunun büyük ölçüde gölgede kaldığı bir dönemde geldi.

 

Adams, “Dünya çapında bir borç sorunumuz var” diye başladı. “Modern tarihin barış dönemlerindeki en yüksek borç seviyelerine sahibiz. Şirketler, hane halkı, yatırım yapılır notuna haiz devletler ve Gelişmekte Olan Ülkeler’de borç taşınamaz düzeylerde” dedi.

“Ek olarak, ABD de dahil olmak üzere baktığımız her yerde ikinici bir mali sorun görüyoruz. ABD’de GSYİH’nın yüzde 7’si seviyesinde bir bütçe açığıyla karşı karşıyayız. Artık  borç sarhoşluğundan ayılmaya ihtiyacımız var. Mali evimizi nasıl düzene koyacağımıza odaklanmalıyız” diye ekledi.

Küresel bankacılık sektörünün önde gelen düşünce enstitüsü IIF, geçen yılın sonlarında dünya çapındaki borcun, hem yüksek gelirli ülkelerde hem de gelişmekte olan piyasalarda önemli bir artışla birlikte 2023’ün üçüncü çeyreğinde 307,4 trilyon dolarlık rekor seviyeye yükseldiğini söyledi.

IIF, küresel borcun 2023 sonuna kadar 310 trilyon dolara ulaşmasını beklediğini belirterek, bu yıl 50’den fazla ülke ve bölgede yapılacak seçimlerin, daha da yüksek borç seviyelerini beraberinde getiren popülizme doğru bir değişimi başlatabileceği konusunda uyardı.

 

Adams, “Her gün jeopolitik konusunda endişeleniyorum” dedi. “Bunun zorlu bir yıl olacağını düşünüyorum.”

Büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye hazır olduğu bir dönemde yüksek düzeyde küresel kamu borcunun önemli olup olmadığı sorulduğunda Adams şu yanıtı verdi: “Demografik özellikler nedeniyle önemli. Çin’den Avrupa’ya, ABD ve Japonya’ya kadar dünyanın pek çok yerinde yaşlanan nüfuslarımız var.”

“Borç ödeme kapasiteyi geliştirmemiz ve ileriye dönük büyük borç yüküyle başa çıkmamız gerekiyor. En acil  soru şu ki, bunu nasıl hızlı ve akıllı bir şekilde yapabiliriz? Artık  bütün devletlerin mali dengesizliklere odaklanması gerekiyor.”

 

2024 YILINDA DÜNYA EKONOMISI VE JEOPOLITIK ORTAM: VASAT BIR YILDA STANDART SAPMALARA ÇOK DİKKAT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler