Sosyal Medya

Döviz

Tahvil yatırımcıları Fed toplantısına kilitlendi: FOMC “dot-plot” grafiğinden üç faiz indirimi bekleniyor

Politika yapıcılar son olarak 2025 yılında tam yüzde puanlık bir kesinti öngörmüştü. Bu, ABD büyümesinin geçen çeyrekte daha iyi performans göstermesinden önceydi ve şimdi 2025'in başlangıcı için trendin üzerinde bir GSYİH artışı görülüyor.

Tahvil yatırımcıları Fed toplantısına kilitlendi: FOMC “dot-plot” grafiğinden üç faiz indirimi bekleniyor

Yılın başından bu yana 2024 Federal Rezerv faiz indirimi beklentilerini önemli ölçüde öteleyen tahvil yatırımcıları, Çarşamba günü politika yapıcıların kendi güncellenmiş projeksiyonlarını açıklamasıyla bir sonraki ipucunu alacaklar.

Tüketici ve üretici fiyat raporlarının sürekli yüksek enflasyon uyarısı yapmasının hemen ardından gelecek Fed’in yeni nokta grafiği, Hazine tahvilleri piyasası için çok şey ifade ediyor. Fed politika yapıcılarının Aralık ayındaki medyan tahmini 2024 yılı için üç çeyrek puanlık faiz indirimi öngörüyordu ve türev sözleşmeleri Perşembe günü itibariyle bundan biraz daha fazlasının fiyatlandığını gösteriyor.

Asıl soru, politika yapıcıların bu beklentiyi sürdürüp sürdürmeyeceği ya da %2’lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde kalan fiyat artışlarının ardından potansiyel olarak geri çekip çekmeyeceği.

Bank of America Corp. stratejistleri, medyan noktanın yükselmesi için sadece iki yetkilinin iki kesintiye geçmesinin yeterli olacağı konusunda uyarıyor – bu da Hazine getirileri için bir teşvik olarak görünüyor. Gösterge 10 yıllık getiriler halihazırda %4,2 civarında seyrediyor ve geçen yılı tamamladıkları noktanın oldukça üzerinde.

Bank of America’nın ABD faiz stratejisi direktörü Meghan Swiber, “Piyasa şu anda nokta grafiğindeki herhangi bir değişikliğe karşı gerçekten hassas,” dedi. “Herkes son verilere bakıyor ve yetkililerin üç aylık tahminlerini ve Fed’in genel karar alma sürecini potansiyel olarak etkileme konusunda nasıl bir yol izleyeceğini merak ediyor.”

Fed’in 19-20 Mart’taki beşinci toplantısında faiz oranlarını değiştirmesi beklenmiyor. Politika yapıcılar henüz enflasyonun %2’lik hedeflerini sürdürmeye yöneldiğine dair güven duymuyorlar. Salı günkü TÜFE rakamları, değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek göstergenin ikinci ayda %0,4 artarak geçen Mayıs ayından bu yana arka arkaya en büyük aylık artışı gösterdiğini ortaya koydu.

Önümüzdeki haftanın tek odak noktası 2024 medyan Fed tahmini değil. PineBridge Investments’tan Michael Kelly’nin de aralarında bulunduğu yatırımcılar, gelecek yıl için öngörülen gevşemenin kapsamına da bakacak.

Politika yapıcılar son olarak 2025 yılında tam yüzde puanlık bir kesinti öngörmüştü. Bu, ABD büyümesinin geçen çeyrekte daha iyi performans göstermesinden önceydi ve şimdi 2025’in başlangıcı için trendin üzerinde bir GSYİH artışı görülüyor.

Yaklaşık 157 milyar dolarlık varlığı yöneten PineBridge’in çoklu varlık küresel başkanı Kelly, “Bizim için asıl mesele bu yıl iki ya da üç kesinti olup olmayacağı değil, yumuşak iniş olasılığı göz önüne alındığında gelecek yıl hiç kesinti olup olmayacağı” dedi.

Kelly, kendisinin ve meslektaşlarının önceki iki aydaki keskin yükselişin ardından Ocak ayında uzun vadeli devlet borçlanma senetlerinden kar elde ettiklerini, şu anda hedeflere kıyasla hisse senetlerinde fazla ağırlıkta olduklarını ve doların değer kazanmasını beklediklerini söyledi. Kelly, enflasyonun büyük bir ekonomik gerileme olmaksızın %2’ye düştüğü yumuşak iniş durumunda, eğrinin göbeği olarak adlandırılan orta vadeli Hazine tahvilleri için riskler görüyor.

Yine de JPMorgan Chase & Co. İcra Kurulu Başkanı Jamie Dimon bu hafta görünümün yumuşak iniş yapması konusunda uyarıda bulundu. ABD’de bir resesyon olasılığını “masadan kaldırmayacağını” söyledi. Fed genellikle resesyon dönemlerinde faiz oranlarını hızlı ve derin bir şekilde faiz düşürür.

Fed Başkanı Jerome Powell sık sık nokta grafiğine çok fazla önem atfedilmemesi gerektiğini söylerken bu ay milletvekillerine bunun “bir plan olmadığını” yineledi. Politika yapıcıların faizleri artırmaktan kaçındığı ancak nokta grafiğinin 2023’te daha fazlasını göstereceği geçen Haziran ayında olduğu gibi, sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğine dair herhangi bir yatırımcı coşkusunun patlamasını önlemeye yardımcı olduğu da kanıtlandı.

Projeksiyonlar ayrıca, “nötr” oran veya ekonomiyi ne hızlandıran ne de yavaşlatan duruş için bir ölçüt olarak görülen “uzun vadede” politika faizi için bir tahmin de içeriyor. Fed politika yapıcılarının bu konudaki ortanca beklentisi pandemi öncesinden bu yana %2,5 veya altında tutuluyor.

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers geçen hafta bunun nötr faiz olarak çok düşük olduğu uyarısında bulundu. Bloomberg TV’ye ücretli olarak katkıda bulunan Summers, nötr seviyenin %3’ün altında olması yerine %4 veya üzerinde olmasının daha olası olduğunu söyledi. Bu da bugünkü ayarın Fed’in düşündüğü kadar kısıtlayıcı olmadığını gösteriyor, dedi.

Mevcut Hazine Başkanı Janet Yellen, kendi görüşlerinin değiştiğini öne sürdü. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın yeni ve daha yüksek faiz oranı tahminlerinin “mevcut piyasa gerçeklerini” yansıttığını ve getirilerin pandemi öncesi düşük seviyelere dönmesinin “olası olmadığını” söyledi. Ocak 2023’te ise düşük faiz oranlarının geri dönme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtmişti.

Piyasa gözlemcileri, politika yapıcıların önümüzdeki hafta uzun vadeli tahminlerini daha yukarı kaydırmaları halinde, bunun Hazine tahvilleri için başka bir risk oluşturacağını söyledi. Yatırımcılar, geçtiğimiz yıl boyunca katılımcıların tahminlerinin ortalamasının giderek yükseldiğini belirtiyor. Swap işlemcileri ise şimdiden gösterge faizin birkaç yıl içinde %2,5’in çok üzerinde olacağına dair bahse girmiş durumda.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler