Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

S&P Global, Ukrayna’nın kredi notunu düşürdüğünü duyurdu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Ukrayna'nın dış ticaret yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki belirsizlikleri gerekçe göstererek, yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "CCC"den "CC"ye indirdi.

S&P Global, Ukrayna’nın kredi notunu düşürdüğünü duyurdu

Şirketin yaptığı açıklamada, Ukrayna hükümetinin kısa vadede özel alacaklılarla borç yeniden yapılandırma görüşmelerine başlamasını ve bu süreci yılın ortasında tamamlamasını beklediği ifade edildi. Ancak, S&P Global, Ukrayna’nın zorlu borç yeniden yapılandırma sürecini uygulamaması durumunda kredi notunu “seçici temerrüt” (SD) seviyesine düşürebileceğini bildirdi. Ayrıca, ticari borcunun sorunlu bir şekilde değiş tokuş edilmesi olasılığının azaldığı takdirde notların yükseltilebileceği belirtildi.

Kurum, savaşın aktif aşamasının en az 2024 sonuna kadar devam edeceğini öngördü. Ukrayna ekonomisinin 2022’de %29’luk büyük bir daralmanın ardından geçen yıl %5,5 büyüdüğünü belirten kurum, bu yıl büyümenin ise geçen yılın güçlü tarım sezonunun yarattığı yüksek baz etkisi nedeniyle %3,9’a gerileyeceğini tahmin etti. Kredi notunun görünümü ise “negatif” olarak kaldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler