Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

“Satılık Beyaz Saray” raporu: Trump’ın işletmeleri, başkanlığı sırasında çoğunluğu Çin olmak üzere 20 yabancı hükümetten en az 7,8 milyon dolar aldı!

Rapora göre Trump'ın mülklerini himaye eden ülkeler arasında en büyük toplam ödemeyi - 5,5 milyon dolar - Çin yaptı. Bu ödemeler arasında Çin'in ABD'deki Büyükelçiliği, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası ve Hainan Havayolları Holding Şirketi'nden gelen milyonlarca dolar da yer alıyor.

“Satılık Beyaz Saray” raporu: Trump’ın işletmeleri, başkanlığı sırasında çoğunluğu Çin olmak üzere 20 yabancı hükümetten en az 7,8 milyon dolar aldı!

Temsilciler Meclisi Demokratları tarafından Perşembe günü açıklanan ve Trump’ın Beyaz Saray’dayken çoğu Çin’den olmak üzere denizaşırı işlemlerden ne kadar aldığını gösteren yeni belgelere göre Donald J. Trump’ın işletmeleri, başkanlığı sırasında 20 yabancı hükümetten en az 7,8 milyon dolar aldı.

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesindeki Demokratlar tarafından hazırlanan “Satılık Beyaz Saray” adlı 156 sayfalık raporda ayrıntıları verilen işlemler, eski başkanın, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin Başkan Biden’a karşı bir azil davası oluşturmaya çalışırken şimdiye kadar başarısız bir şekilde kanıtlamaya çalıştıkları türden bir davranışta bulunduğuna dair somut kanıtlar sunuyor.

Bir mahkeme mücadelesi sonucunda ortaya çıkan belgeleri kullanan rapor, ABD’nin en önemli rakiplerinden biri de dahil olmak üzere yabancı hükümetlerin ve onların kontrolündeki kuruluşların Trump’ın başkanlığı döneminde Trump’ın işletmeleriyle nasıl etkileşim içinde olduklarını anlatıyor. Washington, D.C.’deki Trump International Hotel, Las Vegas’taki Trump International Hotel, New York Beşinci Cadde’deki Trump Tower ve New York 845 Birleşmiş Milletler Plaza’daki Trump World Tower’a milyonlarca dolar ödediler.

Temsilciler Meclisi Demokratları Perşembe günü bu işlemleri, yolsuzluk ya da nüfuz ticareti yaptığını kanıtlamak amacıyla oğlu Hunter Biden’ın babasının başkan olmasından önce yaptığı uluslararası iş anlaşmalarıyla ilişkilendirmeye çalışan Cumhuriyetçilerin Bay Biden’ı görevden alma soruşturmasına karşı bir ağırlık olarak vurguladılar. Şu ana kadar Başkan Biden’ın bu işlemlerden herhangi bir şekilde zenginleştiğini gösteremediler.

Gözetim Komitesi’nin en üst düzey Demokrat üyesi olan Maryland Temsilcisi Jamie Raskin rapora yazdığı önsözde “Eski Başkan Trump, kişisel mali çıkarlarını ve yozlaşmış yabancı güçlerin politika önceliklerini Amerikan halkının çıkarlarından üstün tutarak hem Anayasa’nın açık emirlerini hem de daha önceki tüm başkomutanlar tarafından belirlenen ve gözetilen dikkatli emsalleri ihlal etmiştir” dedi.

Rapora göre Trump’ın mülklerini himaye eden ülkeler arasında en büyük toplam ödemeyi – 5,5 milyon dolar – Çin yaptı. Bu ödemeler arasında Çin’in ABD’deki Büyükelçiliği, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası ve Hainan Havayolları Holding Şirketi’nden gelen milyonlarca dolar da yer alıyor.

Suudi Arabistan, Trump World Tower ve Trump International Hotel’de 615.000 dolardan fazla harcama yaparak ikinci en büyük harcamayı yapan ülke oldu.

Eski başkanın oğlu Eric Trump uzun süredir yabancı çıkarların babasının başkanlığını etkilemediği ve şirketin otel konaklamalarından elde ettiği her türlü kârın Hazine Bakanlığı’na yapılan gönüllü yıllık ödemeler yoluyla federal hükümete iade edildiği konusunda ısrar ediyordu.

Perşembe günü gönderdiği bir e-postada, raporda adı geçen Çin bankasının 2008 yılında, yani babasının göreve gelmesinden neredeyse on yıl önce Trump Tower’da 20 yıllık bir kira sözleşmesi imzaladığını belirtti. Ve eski başkanın kişisel iş teşviklerinin resmi eylemlerini yönlendirmesine izin vermediğinin açık olduğunu savundu.

Eric Trump Demokratların raporu için “Bu anlatı delilik” dedi. Eski başkanın Çin’in mal ve hizmetlerine uyguladığı yüksek gümrük vergilerine atıfta bulunarak “Amerika Birleşik Devletleri tarihinde Çin’e karşı Donald Trump’tan daha sert davranan bir başkan olmadığını” sözlerine ekledi. Ayrıca Trump Organizasyonunun otelde “üçüncü şahıslar aracılığıyla rezervasyon yapılmasını engelleme kabiliyetine ya da uygulanabilirliğine sahip olmadığını” söyledi.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri de Perşembe günü, Trump’ın başkanlığı döneminde yabancı hükümetlerden gelir elde etmesinde yanlış bir şey olmadığını, ancak Biden ailesinin işlerinin yolsuz olduğunu savunarak ifşaatları reddetti.

Gözetim panelinin başkanı Kentucky’li Cumhuriyetçi Temsilci James R. Comer yaptığı açıklamada “Eski Başkan Trump’ın meşru işleri var ama Bidenler’in yok” dedi. Comer, Biden’ların “Biden isminden faydalanarak” yabancı hükümetlerden Trump’ın kazandığının üç katını kazandıklarını iddia etti ve “Joe Biden ve Biden ağına erişim dışında hiçbir mal ya da hizmet sağlanmadı” dedi.

Bay Raskin Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hazine’ye kar bağışı yapmanın bir başkana yüklenen anayasal gerekliliklerin gerisinde kaldığını belirtti.

Anayasa, bir başkanın “Kongre’nin onayını” almadığı sürece yabancı hükümetlerden ve hükümdarlardan “her ne türden olursa olsun” para, ödeme veya hediye kabul etmesini yasaklamaktadır. Rapor, Bay Trump’ın Kongre’ye onay almak için hiç gitmediğini belirtiyor.

Demokratların raporu kendi sınırlılıklarını kabul ediyor. Demokratlar, Bay Trump’ın iş kayıtlarının sadece bir kısmına erişim sağlamak için yıllarca süren davalar boyunca agresif bir şekilde mücadele etti. Mahkeme kararlarını kazanmalarının ardından, Bay Trump’ın uzun süredir muhasebe firması olan ve kendisiyle ve aile şirketiyle bağlarını koparan Mazars USA, 2022’de mali ilişkileriyle ilgili belgeleri teslim etmeye başladı.

Bu gelişme, Mazars’ın Trump Örgütü için hazırladığı on yıllık mali tabloların artık arkasında duramayacağını açıklamasının ardından geldi.

Ancak Cumhuriyetçiler Kongre’nin kontrolünü ele geçirdikten sonra Mazars’ı Trump’ın iş ilişkileriyle ilgili belgeleri yayınlamaya devam etmeye zorlama çabalarından vazgeçtiler.

NY Times

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler