Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Şangay Borsası’nda bakır fiyatları rekor kırdı

Şanghay Borsası'nda bakır fiyatları, Çinli üreticilerin azalan ham madde tedarikiyle mücadele etmek amacıyla üretimi kısmaya karar vermesinin ardından son üç yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Şangay Borsası’nda bakır fiyatları rekor kırdı

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda (SHFE) Mayıs vadeli bakır kontratı, %3,5 artışla 72.470 yuan/tona (10.074 dolar) yükselerek Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Ancak, Londra Metal Borsası’nda (LME) üç ay vadeli bakır fiyatları, önceki gün yaklaşık 11 ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,1 düşüşle 8.922,50 dolar/tona geriledi. Bu gerileme, madendeki kesintiler ve küresel döküm kapasitesindeki büyük artış gibi faktörlerle ilişkilendiriliyor.

Investing.com’un haberine göre, Çin’in en büyük bakır döküm tesislerinin bazılarının zarar eden tesislerde üretimi kısmayı, bakım planlarını ayarlamayı ve yeni projeleri ertelemeyi kabul etmesi, bakır cevheri kıtlığına yol açtı. Dünya Metal İstatistikleri Bürosu’nun (WBMS) verilerine göre, Çin geçen yıl 13 milyon ton rafine bakır üretti ve küresel üretimin %47’sini karşıladı.

Analistler, bakır konsantresi işleme ücretlerinin on yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesi ve döküm tesislerinin gelirine zarar vermesiyle birlikte, Çin döküm tesislerinin mevsimsel zirvesi olan ikinci çeyrekte toparlanabileceğini tahmin etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler