Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya’nın parasının Ukrayna’ya verilmesi için ön anlaşma yapıldı

AB liderleri, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen karın büyük bir kısmına el koyma ve bunları Ukrayna'ya verme konusunda prensipte anlaştı.

Rusya’nın parasının Ukrayna’ya verilmesi için ön anlaşma yapıldı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’deki AB liderler zirvesinin ilk gününün sonunda yaptığı açıklamada, teklifin bu yıl 3 milyar euro (2,6 milyar Sterlin) getirebileceğini ve ilk milyarın Temmuz ayına kadar Ukrayna’ya verilebileceğini söyledi.

Von der Leyen, “Liderlere, eğer teklifi sonuçlandırmakta hızlı davranırsak ilk milyarı Temmuz ayının ilk günü ödeyebileceğimizi söyledim. Yani bu bize bağlı” dedi ve gelirlerin “Ukrayna için askeri amaçlarla” kullanılmasına yönelik güçlü bir destek olduğunu sözlerine ekledi.

Anlaşma, Belçika merkezi menkul kıymet saklama kuruluşu Euroclear’de tutulan 190 milyar Avro’ya etkin bir şekilde el konulmasının yasal dayanağı üzerinde neredeyse bir yıl süren müzakerelerin ardından geldi.

Paranın Ukrayna’yı silahlandırmak için kullanılmasına Macaristan’ın itirazını gidermek üzere ifadelerin değiştirilmesinin ardından anlaşmanın yolu açıldı.

Foreks’in haberine göre, Macaristan’ın endişelerini karşılamak üzere bir miktar paranın AB’nin dünya genelindeki barışı koruma misyonlarına aktarılması potansiyeliyle birlikte, fonların %90’ının askeri programlarda ve %10’unun yeniden yapılanmada kullanılması yönündeydi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler