Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rus tahılına AB gümrük vergisi uygulayacak

Avrupa Birliği (AB), çiftçileri ve bazı üye ülkeleri tatmin etmek amacıyla Rusya ve Belarus'tan tahıl ithalatına gümrük vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Bu, Moskova'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgal etmesinin ardından gıda ürünlerine yönelik ilk kısıtlama olacak.

Rus tahılına AB gümrük vergisi uygulayacak

Brüksel, uzun süredir Polonya ve Baltık ülkelerinin Rusya ve Belarus’tan yapılan ithalata kısıtlama getirme taleplerine direniyordu. AB, böyle bir adımın küresel gıda piyasalarını olumsuz etkileyebileceğini ve gelişmekte olan ülkelere zarar verebileceğini savunuyor.

Ancak planlar hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre, Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde Rusya ve Belarus’tan gelen tahıllara ton başına 95 Avro vergi getirmesi bekleniyor. Financial Times’ın haberine göre, bu kişiler, bu verginin fiyatları en az %50 artıracağını ve talebi azaltacağını belirtiyorlar. Ayrıca, yağlı tohumlar ve bunların türevi ürünler için de yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacak.

AB’nin Rusya’dan ithal ettiği tahıl, yağlı tohumlar ve bunların türevleri 2023 yılında 4 milyon tonla rekor seviyeye ulaşarak AB’nin toplam tüketiminin %1’i olacaktır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler