Sosyal Medya

Döviz

Powell, Enflasyon Sürprizlerinin Ardından Faiz İndirimini Erteleme Sinyali Verdi

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların bir dizi şaşırtıcı derecede yüksek enflasyon okumasının ardından faiz oranlarını düşürmek için önceden…

Powell, Enflasyon Sürprizlerinin Ardından Faiz İndirimini Erteleme Sinyali Verdi

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların bir dizi şaşırtıcı derecede yüksek enflasyon okumasının ardından faiz oranlarını düşürmek için önceden beklenenden daha uzun süre bekleyeceklerinin sinyalini verdi.

Powell, geçen yılın sonunda görülen hızlı düşüşün ardından enflasyon konusunda ek ilerleme kaydedilmediğine işaret ederek, yetkililerin borçlanma maliyetlerini düşürmeden önce fiyat artışının Fed’in %2 hedefine doğru ilerlediğine dair gerekli güveni kazanmalarının muhtemelen daha fazla zaman alacağını kaydetti.

Fiyat baskıları devam ederse, Fed’in oranları “gerektiği sürece” sabit tutabileceğini söyledi.

Powell, Salı günü Washington’daki Wilson Center’da Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem ile birlikte düzenlediği panelde, “Son veriler açıkça bize daha fazla güven vermedi ve bunun yerine bu güvene ulaşmanın beklenenden daha uzun süreceğini gösteriyor” dedi.

“İşgücü piyasasının gücü ve şu ana kadar enflasyondaki ilerleme göz önüne alındığında, kısıtlayıcı politikanın çalışması için daha fazla zaman tanımak ve verilerin ve gelişen görünümün bize rehberlik etmesine izin vermek uygun olacaktır” dedi.

Powell’ın açıklamaları, önemli bir enflasyon ölçüsünün analistlerin tahminlerini aştığı üst üste üçüncü ayın ardından mesajında bir değişikliği temsil ediyor. Ayrıca, yetkililerin faiz oranlarını düşürmek için çok az aciliyet gördüğünü gösteriyor ve 2024’teki herhangi bir indirimin yıl içinde nispeten geç gelebileceğini öne sürüyor.

Politika yapıcılar, geçen ay yayınlanan tahminlerde üç faiz indirimini kıl payı kaleme aldılar, ancak vadeli işlem piyasalarına göre yatırımcılar şimdi bu yıl sadece bir ila iki indirime bahse giriyorlar. Faiz oranlarını belirleyen yetkililer grubu olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bir sonraki toplantısını 30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yapacak.

Nationwide Mutual Insurance Co.’nun baş ekonomisti Kathy Bostjancic, “Güvenleri sarsıldı” dedi ve “Piyasaların ekonomik verilere dayanarak zaten neyi fiyatladığını doğruladı ve vurguladı” dedi.

Hazine getirileri Powell’ın Fed’in faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğinin sinyalini vermesinin ardından, iki yıllık tahvilin kısa bir süreliğine %5’i aşması ve Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

ABD ekonomisi, dayanıklılığıyla Fed yetkililerini şaşırtmaya devam ediyor. İşverenler Mart ayında 300.000’den fazla iş ekledi – yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesi – ve perakende satışlar beklentileri aştı. Bu güç, 2024’te fiyat baskılarının artmasıyla aynı zamana denk geldi ve merkez bankasının enflasyon hedefine doğru ilerlemenin durduğuna dair endişeleri artırdı.

Salı günü erken saatlerde, Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, faiz oranlarının mevcut seviyelerinde olmasıyla enflasyonun ılımlı olmaya devam etmesini beklediğini, ancak kalıcı fiyat baskılarının borçlanma maliyetlerini daha uzun süre yüksek tutmayı garanti edeceğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, tüketici fiyat endeksi de dahil olmak üzere bazı son verilerin yumuşak bir inişi “desteklemediğini” söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler