Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatlarını endişeler düşürüyor

Petrol fiyatları, Orta Doğu'daki gerilimlerle birlikte devam eden talep endişeleri nedeniyle geriledi. Brent ham petrolü, son iki haftada yaşanan yaklaşık yüzde 8'lik artışın ardından varil başına 83 doların altına indi. ABD ham petrolü ise 79 dolar civarında işlem gördü.

Petrol fiyatlarını endişeler düşürüyor

Uluslararası Enerji Ajansı’nın geçen hafta yaptığı açıklamada, petrol piyasalarında yıl boyunca arz fazlası olabileceğine dair endişeler ortaya çıktı ve Çin’in zayıf ekonomisinin tüketimle ilgili soruları gündeme getirdi.

Ancak, Kızıldeniz’deki gemi taşımacılığına yönelik saldırılar ve İsrail-Hamas savaşı gibi faktörler, petrol fiyatlarının aşırı düşmesini engelliyor. İsrail, rehinelerin Mart ortasına kadar serbest bırakılmaması durumunda Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı düzenleyeceği tehdidinde bulundu.

Commonwealth Bank of Australia analistlerinden Vivek Dhar, “Ortadoğu’daki gerilimler nedeniyle, petrol fiyatlarında herhangi bir primin sürdürülebilmesi için fiziksel petrol arzının kesintiye uğraması gerekiyor” dedi. Yetkili ayrıca, arz endişelerinin artması nedeniyle Brent vadeli işlemlerinin önümüzdeki haftalarda kazançlarını kaybetmesinin beklendiğini ifade etti.

Bloomberg HT’nin haberine göre, küresel gösterge Brent için yükseliş tahminleri, bölgedeki jeopolitik risklerin artmasının ardından 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı, ancak talep endişeleri ve ajansın arz fazlası uyarısı piyasada belirsizliğe neden oluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler