Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları yukarı yönlü hareket etti

Petrol, yaptırımların artması, jeopolitik risklerin yükselmesi ve OPEC+'nın arz kesintileri nedeniyle piyasanın sıkılaştığına dair işaretler üzerine üç günlük düşüşün ardından yükseldi.

Petrol fiyatları yukarı yönlü hareket etti

Brent ham petrolü, geçen haftanın son üç gününde yüzde 2’den fazla geriledikten sonra varil başına 86 dolara yükselirken, ABD ham petrolü ise 81 doların üzerinde seyretti. Rusya’nın Çin’den sonra en büyük müşterisi olan Hindistan petrol rafinerileri, Ukrayna’nın işgalinden bu yana artan yaptırım riskleri ve akışları engelleme tehlikesi sebebiyle Sovcomflot PJSC’ye ait tankerleri kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Ukrayna’nın devam eden drone saldırıları, Rusya’nın ham petrol rafine etme kapasitesini de olumsuz etkiliyor. Ayrıca, Moskova’da hafta sonu meydana gelen terör saldırısında 130’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Saldırıya dair yapılan açıklamalarda Rus lider Vladimir Putin, Ukrayna’nın da saldırının içinde olduğunu ima etti.

Bloomberg HT’nin haberine göre, OPEC+’nın üretim kısıntılarına devam etmesiyle birlikte ham petrol, üçüncü aylık yükselişine doğru ilerliyor. Çin’in zayıf talep görünümüne rağmen Başbakan Li Qiang, Pekin’in büyümeyi teşvik etmek için politika desteğini artırdığını ve sistemik risklere karşı önlemler aldığını belirtti. Bu yükseliş eğilimini yansıtan para yöneticilerinin, Brent üzerindeki net uzun pozisyonları bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Merkez Komutanlığı, İran destekli Husilerin Yemen açıklarında bulunan Çin’e ait petrol tankeri Huang Pu’ya füze ateşlediğini açıkladı. Bu saldırı, Husilerin daha önce Çin’den gelen gemilere saldırmayacağı yönündeki açıklamalarının ardından gerçekleşti, böylelikle deniz taşımacılığına yönelik devam eden risklerin altı çizildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler