Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları yönünü yukarı çevirdi

Petrol fiyatları, Çin'den gelen güçlü makroekonomik veriler ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimlerin artmasıyla birlikte, son bir ayın en büyük haftalık artışını yaşadıktan sonra yükseldi.

Petrol fiyatları yönünü yukarı çevirdi

Küresel gösterge Brent, geçen hafta yüzde 4 artışla varil başına 86 dolara yükseldi. ABD ham petrolü de 81 doların üzerinde seyretti. Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin’in fabrika üretimi ve yatırımları beklenenden daha güçlü bir artış gösterdi.

Öte yandan, Rusya’da gerçekleşen drone saldırıları, ülkenin derinliklerinde bulunan birçok tesisini hedef aldı. Bu saldırılar, Vladimir Putin’in başkanlık seçimlerinde zafer kazanması sırasında meydana geldi. Ham petrol fiyatları, yılın başlarında dar bir ticaret aralığından çıkarak Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Bu yükseliş, OPEC+’nın üretim kesintileri ve küresel bütçe açığına ilişkin tahminlerle desteklenmektedir. Bu gelişmelerin bir yansıması olarak, birçok banka, petrol fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etmektedir.

Singapur’daki Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, Rusya’daki rafinerilere yönelik saldırıların, geçen hafta petrol fiyatları için varil başına 2 ila 3 dolar risk primi eklediğini ve bu hafta daha fazla saldırı olmasıyla birlikte devam edebileceğini belirtti. Bununla birlikte, bu hafta ABD’nin para politikası kararının ve ekonomik duyarlılığın petrol piyasası için merkezi bir konu haline gelme ihtimalinin olduğunu da vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler