Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları düşüş eğiliminde

Petrol fiyatları, özellikle Çin'deki ekonomik belirsizlik işaretleri nedeniyle gerilemeye devam ediyor. Bu düşüş eğilimi, OPEC+'nın beklenen üretim kesintilerini uzatma kararı karşısında gölgede kalmış durumda.

Petrol fiyatları düşüş eğiliminde

Pazartesi günü küresel gösterge Brent, yüzde 0,9’luk bir düşüş yaşayarak varil başına 83 dolar seviyelerine geriledi. ABD ham petrolü ise 79 doların altında işlem gördü. Çin ekonomisindeki zayıf görünüm, ABD istihdam verileri ve Federal Reserve yetkililerinin açıklamaları öncesinde piyasalarda belirgin bir durgunluğa neden oldu.

Bloomberg HT’nin haberine göre, petroldeki bu düşüş, Orta Doğu’daki gerilimlere ve OPEC+’nın arz sınırlama çabalarına rağmen, Brent’in bu yıl yaklaşık yüzde 7 oranında değer kazanmasına karşılık geldi. Ancak, küresel talepteki belirsizlik, Çin’deki zayıflayan talep ve merkez bankalarının genişleme politikalarına ilişkin azalan beklentiler, fiyatları aşağı çekmeye devam ediyor.

Çin, yıllık büyüme hedefini yüzde 5 civarında belirleyerek ekonomisini canlandırma çabalarını artırmış durumda. Ülke, aynı zamanda 2022 için ekonomik büyüme ve enerji yoğunluğunu azaltma konularında daha iddialı hedefler belirledi.

Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, Çin’in belirlediği büyüme hedefinin, pandemi sonrası toparlanma sürecini ve ekonominin güçlü temellerini sürdürme çabasının bir yansıması olduğunu ifade etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler