Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Moody’s: Dünya ekonomisi, Türkiye yavaşlıyor

Moody's bu yıla dair büyüme tahminlerinde ABD, Hindistan ve Rusya ekonomisi ile G20 geneli için yukarı yönlü revizyona giderken, Euro Bölgesi, Almanya, Suudi Arabistan ve Arjantin için beklentilerini aşağı çekti. Türkiye ekonomisi için yavaşlama öngördü.

Moody’s: Dünya ekonomisi, Türkiye yavaşlıyor

Foreks Haber’e göre Moody’s G-20 ekonomilerinin 2023 yılında %2,9 olan büyüme oranının 2024 yılında %2,4’e, 2025 yılında ise %2,6’ya gerileyeceğini tahmin etti. Moodys’in 2024 ve 2025 yılları için Türkiye’de GSYH büyüme tahminleri ise sırasıyla %2,5 ve %3.  Türkiye hafta içinde yayınlanan veriye gire, 2023 yılında  yüzde 4.5 büyümüştü.

 

Fed’in bu yıl kümülatif olarak 100 baz puan indirim yapacağını öngören Moody’s, ECB’nin de Fed gibi ikinci çeyrekte politika normalleştirmesine başlamasını beklediğini vurguladı.

 

Moody’s yayınladığı “Global Macro Outlook 2024-25 (Şubat 2024 Güncellemesi)” raporunda şu beklentileri ortaya koydu.

 

“G-20 gelişmiş ekonomileri 2023’te %1,8’den 2024’te %1,5’e ve 2025’te %1,6’ya yavaşlayacaktır. G-20 yükselen piyasa ülkelerinin büyümesinin 2023’teki %4,7’den sonra bu yıl %3,8 ve 2025’te %3,9 olacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl daralması muhtemel tek ekonomi Arjantin.

 

Fed, AMB faiz indirecek. BoJ’nin duruşu belirsiz

G3 merkez bankaları faiz oranlarını düşürme ve normalleştirme yolunda ilerliyor. Başlıca merkez bankaları, enflasyonun aşağı yönlü seyrini sürdürmesi halinde para politikasında normalleşmeye başlayacaktır. Fed’in 2024 yılında faizini kümülatif 100 baz puan indirerek %4,25-%4,50 seviyesine çekeceği ve 2025 yılında daha da indireceği beklentimizi koruyoruz. Benzer şekilde ECB’nin de ikinci çeyrekte politika normalleşmesine başlamasını bekliyoruz.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikasını normalleştirmeye ve negatif faiz politikasından ve getiri eğrisi kontrolünden uzaklaşmaya çalışırken, yumuşayan enflasyon süreci geciktirebilir.

 

Makroekonomik riskler azalıyor, politik risk yükseliyor

Makroekonomik riskler geçen yıla kıyasla azalırken jeopolitik riskler öne çıkmaktadır. Radarımızda kalmaya devam eden temel makroekonomik ve finansal riskler arasında enflasyon, nihai faiz oranlarının seviyesine ilişkin belirsizlik ve finansal sektördeki kırılganlık cepleri yer almaktadır. Jeopolitik gelişmeler emtia piyasaları ve küresel ticaret için risk oluşturmaya devam etmektedir. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu’daki çatışmalar ve Asya’daki gerilimler bölgesel ve küresel büyüme üzerinde önemli belirsizlikler yaratmaktadır. Yurtiçi ekonomi politikaları, ticaret politikaları ve teknoloji transferleri de dış politika tarafından şekillendirilecektir” dedi.

 

 

Türkiye tahmini

Moody’s bu yıla dair büyüme tahminlerinde ABD, Hindistan ve Rusya ekonomisi ile G20 geneli için yukarı yönlü revizyona giderken, Euro Bölgesi, Almanya, Suudi Arabistan ve Arjantin için beklentilerini aşağı çekti.

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

 

Foreks Haber, basın kaynakları

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler