Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel piyasalarda ABD tahvil ihalelerinde güçlü talep etkisi

ABD'de gerçekleşen 3 yıllık tahvil ihalesine yoğun talep gelmesi, küresel piyasalarda dengeleri etkiledi. ABD Hazinesi tarafından düzenlenen ihalede görülen güçlü talep, Fed yetkililerinden gelen açıklamaların yanı sıra Çin'den beklentilerin de etkisiyle hisse senedi endeksleri ve tahvillerde değer kazanışa neden oldu.

Küresel piyasalarda ABD tahvil ihalelerinde güçlü talep etkisi

ABD Hazinesi’nin 54 milyar dolarlık 3 yıllık tahvil ihalesinde elde ettiği yüksek talep, Fed beklentilerinin ötesine geçerek ABD tahvillerinin değer kazanmasına neden oldu. Bu durum, doların değer kaybetmesine ve hisse senedi endekslerinin karmaşık bir seyir izlemesine yol açtı.

Bloombert HT’nin haberine göre, Salı günü, ABD tahvillerindeki toparlanma sınırlı bir şekilde devam etti. S&P 500 endeksi %0,23 artarken, Nasdaq 100 aynı oranda geriledi. Teknoloji hisseleri ise karışık bir seyir izledi; Tesla değer kazanırken, Nvidia Corp. düşüş yaşadı. Moody’s tarafından çöp statüsüne düşürülen New York Community Bancorp hissesi ise 1997’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD vadeli endeksleri şu an yatay bir seyir izliyor. Çin’e dair haberlerin etkisiyle MSCI Asya Pasifik Endeksi bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bloomberg Dolar Endeksi ise Salı günü %0,30 düşüş yaşayarak 1,240 seviyesine geriledi.

ABD Hazinesi’nin dünkü 3 yıllık tahvil ihalesindeki güçlü talep, dünyanın en büyük tahvil piyasasının iki gündür süren satış baskısına direnerek yükselişe geçti. İhalede elde edilen %4,169’luk getiri, piyasadaki oranın altında kaldı. ABD 3 yıllık tahvil getirisi, günü 7 baz puan düşüşle %4,19’dan kapattı. 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi 6 baz puan, 2 yıllıkların getirisi ise 7 baz puan düşüşle günü tamamladı.

Şu anda gözler, ABD Hazinesi’nin gerçekleştireceği 42 milyar dolarlık rekor düzeydeki 10 yıl vadeli tahvil ihalesine çevrildi. Son dönemdeki ekonomik veriler ve Fed yetkililerinden gelen açıklamalar, yatırımcıların faiz indirim beklentilerini gözden geçirmelerine neden olmuştu. Ancak, tahvillerdeki toparlanma, Fed yetkililerinin benzer şahinlikteki son açıklamalarına rağmen devam ediyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, merkez bankasının henüz hedefine ulaşmadığını belirtirken, Cleveland Fed Bankası Başkanı Loretta Mester, Fed’in faiz indirme konusunda aceleci olmadığını ifade etti, ancak politika yapıcıların muhtemelen “bu yılın sonlarında” faiz oranlarını düşürme konusunda güven kazanabileceğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler