Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İsrail-Filistin arasında gizli ekonomi görüşmesi yapıldı: Batı Şeria için söz verildi!

İsrail, Filistin Yönetimi yetkilileriyle yaptığı gizli görüşmede, Batı Şeria'daki kanayan ekonomiyi yaklaşan Ramazan ayı öncesi biraz olsun rahatlatma sözü verdi.

İsrail-Filistin arasında gizli ekonomi görüşmesi yapıldı: Batı Şeria için söz verildi!

Üst düzey İsrailli güvenlik yetkilileri, önümüzdeki ay başlayacak Ramazan öncesinde Batı Şeria’daki gerilimi hafifletme çabalarını görüşmek üzere Salı günü Tel Aviv’de Filistin Yönetimi’nden mevkidaşlarıyla gizli bir toplantı düzenledi. The Times of Israel’in haberine göre, gizli toplantıya İsrail tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Tzachi Hanegbi, Shin Bet şefi Ronen Bar ve COGAT başkanı Ghassan Alian, Filistin tarafında ise istihbarat şefi Majed Faraj ve Sivil İşler Bakanı Hüseyin el-Şeyh katıldı.

Taraflar, Kudüs’ün yüz milyonlarca dolarlık vergi gelirlerini alıkoyması nedeniyle daha da kötüleşen, Ramallah’ta devam eden ekonomik krizin çözümüne yardımcı olmak için İsrail’in alabileceği önlemleri tartıştı.

7 Ekim terör saldırısından bu yana yaklaşık 150.000 Batı Şerialı Filistinli işçinin İsrail’deki ve yerleşimlerdeki işlerine dönmesinin yasaklanması, savaş zamanında İsrailli Arapların birçoğunun alışveriş yaptığı Filistin şehirlerine girme yasağı ve Batı Şeria’da hareketi ve ekonomik aktiviteyi daha da sınırlayan çok sayıda ek kontrol noktasının kurulması bölge ekonomisini iyice kötüleştirdi.

İsrailli yetkililer, Filistinli mevkidaşlarına, kontrol noktalarının sayısının azaltılması, tutuklama baskınlarının sayısının azaltılması, 45 yaş üstü birkaç bin işçiden oluşan bir alt grubun işyerlerine dönmesine izin verilmesi de dahil olmak üzer durumu çözmek için bir dizi adım atacaklarını söyledi. The Times of Israel’e konuşan iki kaynak, İsrail’de istihdam ve birçok Filistin şehrinin İsrailli Araplara yeniden açıldığını söyledi.

Kaynaklar, İsrailli güvenlik yetkililerinin taahhüt edilen tedbirlerin hükümet tarafından onaylanacağı konusunda iyimser olduklarını ifade ettiklerini, ancak Filistin Yönetimi’ni uzun süredir Hamas grubuyla eşitleyen çoğunluktaki katı üyelerin tepkisiyle karşılaşacaklarının muhtemel olduğunu ifade etti.

İsrailli yetkili kaynak, hâlâ çözülmemiş olan vergi geliri meselesine gelince, İsrail güvenlik yetkililerinin Kudüs’ün bu konuda daha fazla esneklik sunmaya istekli olacağını belirttiklerini söyledi.

İsrail, Ramallah adına topladığı vergi gelirlerinden 275 milyon NIS’i (75 milyon $) alıkoyuyor. Bu rakam, Filistin Yönetimi’nin Gazze’deki hizmet ve çalışanlara ödeme yapmak için kullandığı meblağ kadar. İsrail kabinesi Kasım ayında, fonların Filistin Yönetimi’nin rakibi Hamas’a aktarılabileceği gerekçesiyle Gazze kısmının aylık transferden çekilmesi yönünde oy kullanmıştı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler