Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF uyardı: Yapay zeka devrimi ile mesleklerin yüzde 40’ı etkilenecek

Georgieva, yüksek gelirli işçilerden ve şirketlerden daha fazla üretkenliğin sermaye getirilerini artıracağını ve servet uçurumunu genişleteceğini söyledi. Georgieva, ülkelerin "kapsamlı sosyal güvenlik ağları" ve savunmasız işçiler için yeniden eğitim programları sağlamaları gerektiğini söyledi.

IMF uyardı: Yapay zeka devrimi ile mesleklerin yüzde 40’ı etkilenecek

IMF başkanına göre yapay zekanın çoğu durumda genel eşitsizliği daha da kötüleştirmesi muhtemel. Gelişmiş ekonomiler iş piyasası kesintilerine en çok maruz kalan ülkeler olarak görülüyor.

Uluslararası Para Fonu’nun analizine göre, yapay zekâ küresel işlerin neredeyse %40’ını etkileyecek ve gelişmiş ekonomiler gelişmekte olan piyasalara ve düşük gelirli ülkelere kıyasla daha fazla etkilenecek.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva çalışmayla ilgili bir blog yazısında, “Çoğu senaryoda, yapay zeka muhtemelen genel eşitsizliği daha da kötüleştirecek, bu da politika yapıcıların teknolojinin sosyal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için proaktif olarak ele alması gereken rahatsız edici bir eğilim” dedi.

Yapay zekanın gelir eşitsizliği üzerindeki etkisi, büyük ölçüde teknolojinin yüksek gelirlileri ne kadar tamamladığına bağlı olacak. Georgieva, yüksek gelirli işçilerden ve şirketlerden daha fazla üretkenliğin sermaye getirilerini artıracağını ve servet uçurumunu genişleteceğini söyledi. Georgieva, ülkelerin “kapsamlı sosyal güvenlik ağları” ve savunmasız işçiler için yeniden eğitim programları sağlamaları gerektiğini söyledi.

Analize göre, yapay zekanın bazı işleri tamamen değiştirme potansiyeli olsa da, daha olası senaryo insan işini tamamlayıcı yönde çalışacağı. Gelişmiş ekonomilerde, gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelerden daha fazla olmak üzere, işlerin yaklaşık %60’ını etkileyebilir.

Georgieva’nın yapay zeka konusundaki görüşleri, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda küresel iş dünyası ve siyasi liderlerin bir araya geldiği ve yapay zekanın tartışıldığı bir döneme denk geliyor.

Şirketler gelişmekte olan bu teknolojiye para yatırıyor ve bazen çalışanlar arasında rollerinin geleceği konusunda endişelere yol açıyor. Buna bir örnek, içerik oluşturmaya yardımcı olması için yapay zekayı kullanmayı planladığını açıklayan ve 100’den fazla çalışanı işten çıkararak ana haber departmanını kapatan Buzzfeed Inc.

Avrupa Birliği Aralık ayında yapay zekâya ilişkin güvenceleri belirleyen mevzuat üzerinde geçici bir anlaşmaya varırken, ABD hala federal düzenleyici tutumunu tartıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler