Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Haftanın önemli dış verisi: ABD’de ocak enflasyonunu beklerken…

Wall Street, gıda ve enerji fiyatlarını içeren manşet TÜFE için yıllık %2,9'luk bir artış beklerken, Aralık ayındaki %3,4'lük manşet rakamdan kayda değer bir düşüş öngörülmekte.

Haftanın önemli dış verisi: ABD’de ocak enflasyonunu beklerken…

Salı günü ABD’de Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklanacak. Wall Street, gıda ve enerji fiyatlarını içeren manşet TÜFE için yıllık %2,9’luk bir artış beklerken, Aralık ayındaki %3,4’lük manşet rakamdan kayda değer bir düşüş öngörülmekte. Fiyatların aylık bazda Aralık ayındaki artışa paralel olarak %0,2 artması bekleniyor.

Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış “çekirdek” bazda enflasyonun yıllık bazda %3,7 artması beklenirken, bu oran Aralık ayındaki %3,9’luk artışa kıyasla yavaşlayacağı bekleniyor. Aylık çekirdek fiyat artışının ise bir önceki aya göre değişmeyerek %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

Morgan Stanley ekonomisti Diego Anzoategui Perşembe günü müşterilerine gönderdiği bir notta, “Bu ay, özellikle kullanılmış araba fiyatlarından kaynaklanan daha fazla temel mal deflasyonu bekliyoruz,” dedi. “Kademeli yavaşlama teyit ediliyor, ancak hizmet enflasyonu, kira enflasyonunda bir miktar yavaşlama, ancak sigorta fiyatları ve otellerde hafif bir toparlanma ile yapışkan kalmaya devam ediyor.”

Tüketicinin durumu

Son birkaç aydır piyasaları etkisi altına alan yumuşak iniş tezinin bir parçası da tüketici harcamalarına ilişkin beklenenden daha güçlü gelen istikrarlı veriler oldu. Perşembe günü açıklanacak olan Ocak ayı perakende satış raporuyla birlikte bu eğilime ilişkin yeni bir veri yatırımcıları karşılayacak. Ekonomistler perakende satışların Ocak ayında bir önceki aya göre %0,2 azalmasını bekliyor.

Bank of America ABD ekonomisti Michael Gapen, mevsimsel faktörler ve Ocak ayında perakende harcamaları kesintiye uğratan yaygın kış fırtınaları nedeniyle “yumuşak” bir baskı bekliyor. Ancak Gapen, bunun tüketim için genel anlatıyı değiştirdiğine inanmıyor.

Gapen müşterilerine gönderdiği bir notta, “Gürültüyü elediğimizde, tüketici sağlıklı görünüyor ve reel ücretlerdeki artış nedeniyle harcamalar üzerinde yukarı yönlü riskler var” dedi.

Gapen’in atıfta bulunduğu reel ücretler ölçütü, yani Amerikalıların ücret artışlarından manşet enflasyonu çıkardıktan sonra elde ettikleri ücret, kısa bir süre önce Yahoo Finance Chartbook’ta ABD ekonomisinin yüksek faiz oranlarının ortasında resesyona girmemesinin bir nedeni olarak listelenmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler