Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

G-20, dünya ekonomisinin yumuşak iniş şansının arttığını belirtiyor

Açıklama, son yıllarda pandeminin, yükselen enflasyonun ve faiz oranlarındaki keskin artışın etkilerinin üstesinden gelmekte zorlanan küresel ekonomiye ilişkin nispeten iyimser bir görüşü yansıtıyor.

G-20, dünya ekonomisinin yumuşak iniş şansının arttığını belirtiyor

G-20’nin bu hafta Brezilya’da gerçekleştireceği toplantının kapanış bildirisi taslağında maliye bakanlığı yöneticileri küresel ekonominin yumuşak iniş yapma şansının arttığını belirtirken, enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesini yukarı yönlü risklerden biri olarak gösterdi.

Bloomberg News tarafından görülen 23 Şubat tarihli taslak bildiride “Küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının arttığını not ediyoruz” denildi. “Küresel ekonomik görünüme yönelik riskler daha dengeli. Yukarı yönlü riskler arasında enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi yer almakta.”

Metin nihai değil ve Çarşamba günü maliye bakanlarının gelişinden önce Sao Paulo’da yoğun müzakerelere tabidir. G-20 toplantısına, özellikle küresel siyaseti sarsan Ukrayna ve Gazze’deki savaşlar konusunda keskin görüş ayrılıkları damgasını vurdu. Taslak metin, isim vermeden zorluklar arasında “dünyanın birçok bölgesindeki çatışmalara” ve “jeoekonomik gerilimlere” atıfta bulunuyor.

Açıklama, son yıllarda pandeminin, yükselen enflasyonun ve faiz oranlarındaki keskin artışın etkilerinin üstesinden gelmekte zorlanan küresel ekonomiye ilişkin nispeten iyimser bir görüşü yansıtıyor.

G-20 taslağında, “Enflasyon, büyük ölçüde uygun para politikaları, tedarik zinciri darboğazlarının hafifletilmesi” ve ılımlı emtia fiyatları sayesinde çoğu ekonomide geriledi” denildi. Taslakta, “finansman koşullarının sürekli olarak sıkılaşmasıyla sonuçlanan olumsuz enflasyonist dinamikler” tehlikesinin devam ettiği uyarısında bulunuldu.

Amerika tarafından ‘destekleniyor’

Uluslararası Para Fonu geçtiğimiz ay, ABD’de beklenenden daha iyi bir büyüme ve Çin’in mali desteğini gerekçe göstererek 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini %3,1’e yükseltti.

Salı günü Sao Paulo’da bir basın toplantısı düzenleyen Hazine Bakanı Janet Yellen, “Amerika’nın yumuşak inişe giden yolu küresel büyümeyi destekledi” diyerek ABD’nin rolünü vurguladı.

Yellen, emtia fiyatlarını yükselten ve tedarik zincirlerini bozan Ukrayna ve Orta Doğu’daki uzun süreli çatışmalar ve düşük gelirli ülkeleri rahatsız eden borç sorunları da dahil olmak üzere görünüme yönelik riskleri kabul etti. “Enflasyonun pek çok ülkede düşmekte olduğunu” kaydeden Bakan, faiz oranlarında indirime gidilmesinin artık uygun olabileceğine işaret etmekten kaçındı.

Tüm bölünmelerin ortasında bu gündemin ne kadarının toplantıdan geçeceği belli değil. Nihai bildiri genellikle bakanların dünya ekonomisi ve önümüzdeki zorluklara ilişkin ortak görüşlerini özetledikleri yerdir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler