Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fransa’da enflasyon son iki yılın en düşük seviyesinde

Fransa’da enflasyon, 2023 yılının başında fiyat artışlarını yavaşlatmaya yönelik Avrupa çapındaki çabaların etkisiyle 2024 yılının Ocak ayında iki yılın en…

Fransa’da enflasyon son iki yılın en düşük seviyesinde

Fransa’da enflasyon, 2023 yılının başında fiyat artışlarını yavaşlatmaya yönelik Avrupa çapındaki çabaların etkisiyle 2024 yılının Ocak ayında iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

 

Fransa Ulusal İstatistik Kurumu (Insee) tarafından açıklanan öncü rakamlara göre, tüketici fiyat endeksi, Aralık ayındaki yüzde 3,7’lik artıştan Ocak ayında yıllık bazda 3,1 artışa geriledi. Piyasalarda beklenti artış hızının yüzde 3,4’e ineceği yönündeydi.

Böylece enflasyon 2022 yılı Ocak ayında görülen yüzde 2,9 seviyesinin ardından en düşük noktaya geldi.

Enflasyondaki düşüş, Aralık ayında genel fiyatlarda artışa yol açan enerji fiyatlarında durulmanın yanı sıra, gıda ve imalat malları fiyatlarından da kaynaklandı.

Enflasyonun bir diğer önemli unsuru olan hizmet fiyatları ise bir miktar ivme kazandı. Pantheon Macro Economics’in kıdemli Avrupa ekonomisti Melanie Debono, bir notunda bunun “bu bileşende devam eden yapışkanlığa” işaret ettiğini ve ağırlığının arttığını söyledi.

Debono, Fransa ve İspanya’ya ilişkin rakamların, Euro Bölgesi enflasyonunun Ocak ayında yüzde 2,4’ye düşmesine işaret ettiğini belirtti.

Fransa’da aylık bazda tüketici fiyatlarında yüzde 0,2 düşüş görüldü. Piyasay beklentisi bir önceki ay yüzde 0,1 artan fiyatların, aynı seviyede yükseleceği yönündeydi.

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler