Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fitch’e göre Çin konut piyasasında düşüş yaşanacak

Fitch Ratings, Çin'in konut piyasasında 2024 yılında yeni konut satışlarında %5-%10'luk bir düşüş bekliyor. Güncellenen tahminine göre, konut-gayrimenkul alanının bu yıl 850 milyon-900 milyon metrekare arasında satılması öngörüldü.

Fitch’e göre Çin konut piyasasında düşüş yaşanacak

Yerel yönetimler, bankalar ve varlık yönetim şirketleri üzerinde daha geniş etkiler yaratması beklenen Çin’deki bu düşüş, özellikle bazı büyük geliştiricilerin Ocak 2024’te yeni konut satışlarında yıllık bazda %30’luk bir daralmaya işaret ettiği bildirilen haberlerle desteklendi.

Fitch, tüm şehirlerde fiyat baskısının devam etmesini beklerken, yeni konutların ortalama satış fiyatlarının bu yıl ülke genelinde sabit kalmasının muhtemel olduğunu belirtti. Satış karmasının daha yüksek kademeli şehirlere doğru kayması ve küçük şehirlerdeki fiyat düşüşlerini dengelemesi, bu istikrarın bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Foreks’in aktardığına göre Fitch, Ağustos ve Eylül aylarında açıklanan yerel yönetim politika gevşetmelerinin (konut satın alma ve ipotek kısıtlamalarının kaldırılması dahil) konut satışlarında geçici ve mütevazı bir artış yarattığını, ancak bu artışın azaldığını kaydetti.

Fitch’in tahminlerine göre, Çin hükümeti konut sektörünü destekleyici politikalarla istikrara kavuşturmayı sürdürecek. Ayrıca Fitch, son verilerin ikincil konut piyasasının istikrar işaretleri gösterdiğini ve satış hacmi ile fiyatların 2024’ün başından bu yana 2023’e kıyasla arttığını vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler