Sosyal Medya

Döviz

Fed faizi değiştirmeyecek ancak bugün söyleyecekleri önemli

Ekonomistlerin çoğunluğu Fed'in Haziran ayında daha yavaş bir sıkılaştırma hızı açıklamasını ve asıl daraltmanın Haziran ya da Temmuz ayında başlamasını bekliyor.

Fed faizi değiştirmeyecek ancak bugün söyleyecekleri önemli

Federal Rezerv Türkiye saatiyle bu gece tamamlayacağı toplantısında yakın bir faiz indirimi sinyali vermekten kaçınacak. Bir yandan inatçı enflasyona odaklanırken bir yandan da yavaş yavaş yükselen işsizlik oranını izlemeye devam edecek.

Federal Açık Piyasa Komitesi, iki gün sürecek politika toplantısında faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesi %5,25 ila %5,5 aralığında tutmaya hazırlanıyor.  Faiz kararı ve ekonomik tahminler Washington saatiyle 14:00’te açıklanacak. Başkan Jerome Powell 30 dakika sonra bir basın toplantısı düzenleyecek.

Fed yetkilileri, enflasyonun sağlıklı bir ekonomi için uygun gördükleri oran olan %2’ye yaklaştığından emin olana kadar borçlanma maliyetlerini düşürme konusunda isteksiz davranıyor. Ancak işsizlik oranının son iki yılın en yüksek seviyesine çıkması, dikkatlerini hem fiyatlar hem de işgücü piyasası üzerinde dengelemeleri gerekeceği anlamına geliyor.

Oran Tahminleri

Wall Street, komitenin 2024 ve 2025 yıllarında ne kadar faiz indirimi beklediğini gösterecek olan ve nokta grafiği olarak adlandırılan Fed yetkililerinin faiz oranlarına ilişkin tahminlerine odaklanacak.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin çoğu, politika yapıcıların Haziran ayındaki ilk hamleyle birlikte piyasaların mevcut fiyatlamasına paralel olarak 2024 yılı için üç indirim yapmasını beklerken, üçte birinden fazlası iki veya daha az indirim bekliyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, 2024 kesintileri için görünümünü ikiden bire indirmeyi düşündüğünü söyledi.

Citigroup Inc. ekonomistlerinden Veronica Clark, “Bu yıl için 50 baz puanlık kesinti medyan beklentisini değiştirmek için sadece iki katılımcının beklentilerini hareket ettirmesi yeterli,” dedi. “Fed’in şu anda bulundukları yerde iyi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu kesinlikle bir risk.”

Bloomberg Economics’e göre nokta grafiği medyan FOMC katılımcısının bu yıl hala 75 baz puan faiz indirimi beklediğini gösterecek. Powell’ın geçmişte faaliyetlerin yavaşladığına dair işaretlere karşı hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda – ki bu durum son haftalarda enflasyondaki yükselişe rağmen hala geçerli – basın toplantısında güvercin bir sürpriz yapabilir diye yazıyor.

Bloomberg Economics ve JPMorgan Chase & Co. da dahil olmak üzere bazı ekonomistler, FOMC’nin kalıcı fiyat baskılarını veya daha yüksek verimliliği yansıtarak uzun vadeli federal fon oranı görünümünü yükseltebileceğini tahmin ediyor. Komite bu oranı %2,5 olarak tahmin ediyor ve herhangi bir artış, oranların gelecekte daha uzun süre yüksek kalacağı anlamına geliyor.

FOMC Bildirisi

Komitenin, enflasyonun %2’lik hedefe doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair daha fazla güven duyana kadar faiz oranlarında herhangi bir indirimin uygun olmayacağını söyleyen faiz oranlarına ilişkin rehberliğini koruyacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

İşgücü piyasasına ilişkin açıklama, komitenin istihdam eğilimlerini nasıl değerlendirdiğine dair önemli bir ipucu olacak. Ocak ayında FOMC işsizliğin “düşük” olduğunu söyledi. Bank of America ekonomistlerine göre, Şubat ayı işsizlik oranının %3,9 olmasıyla birlikte, bu ifadenin “işsizlik oranı yükseldi, ancak düşük kalmaya devam ediyor” şeklinde değiştirilmesi bir seçenek olabilir.

Bilanço

Komite, niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bir süreçle, bazı menkul kıymetlerin yerine yenilerini koymadan vadelerinin dolmasına izin vererek küçülttüğü 7,5 trilyon dolarlık bilançosunu tartışacak. Bu toplantıda sıkılaştırma hızının azaltılmasına ilişkin bir karar alınması beklenmiyor, ancak Powell basın toplantısında görüşmelerle ilgili bir güncelleme yapabilir.

Ekonomistlerin çoğunluğu Fed’in Haziran ayında daha yavaş bir sıkılaştırma hızı açıklamasını ve asıl daraltmanın Haziran ya da Temmuz ayında başlamasını bekliyor. Aralık 2025’te varlık portföyünün 6,7 trilyon dolara düşmesini bekliyorlar.

FOMC Bilanço Azaltımının Yavaşlatılmasını Görüşecek

Ekonomistler 2025 yılına kadar Fed varlıklarında kademeli azaltım öngörüyor

Basın Toplantısı

Powell, bu ay Kongre’de verdiği ifadede, merkez bankasının faizleri düşürmeye başlamak için enflasyon konusunda ihtiyaç duyulan güven seviyesinden “uzak olmadığını” söyledi. Bu görüş, herhangi bir faiz indirimini değerlendirirken sabırlı olacaklarını vurgulayan meslektaşlarının çoğundan daha cesaret vericiydi. Çekirdek tüketici fiyat endeksi olarak adlandırılan temel enflasyon göstergesine ilişkin son raporlar, ihtiyatlı olma durumunu güçlendirdi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler