Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi PMI Mart ayında nötr seviyeye sıçradı, ancak hızlı bir toparlanmaya dair çok az işaret var

Bu yılın ilerleyen dönemleri için beklentiler iyileşiyor, ancak şimdilik ekonomik durgunluk devam ediyor.

Euro Bölgesi PMI Mart ayında nötr seviyeye sıçradı, ancak hızlı bir toparlanmaya dair çok az işaret var

Bileşik PMI Mart ayında 49,2’den 49,9’a yükselerek geçen yılın Haziran ayından bu yana en iyi değerini aldı.

Bu yılın ilerleyen dönemleri için beklentiler iyileşiyor, ancak şimdilik ekonomik durgunluk devam ediyor. Anket ayrıca hizmet enflasyonunun azaldığına işaret ediyor ki bu da ECB’nin Haziran ayında faiz indirimine gideceği yönündeki görüşü destekliyor.

PMI’daki artış cesaret verici, ancak henüz ilk çeyrek için GSYH büyümesinde önemli bir artış beklenmiyor. Yine de PMI’ın 50,2’den 51,1’e yükseldiği hizmet sektöründe ivme artıyor. Buradaki ticari faaliyetler yavaş yavaş toparlanıyor ve işletmeler görünüm konusunda daha iyimser hale geliyor. Üretim ve yeni siparişlerdeki düşüş hızının yumuşamasına rağmen, yeni siparişler düşmeye devam ettiği için imalat sektörü zorlanmaya devam ediyor.

ECB’nin faiz görünümü büyük ölçüde ücret artışı ve hizmet enflasyonunun nasıl gelişeceğine bağlı. Hizmet enflasyonu birkaç aydır aylık bazda artıyor ve PMI Mart ayında hizmet maliyet baskılarının yumuşadığını ve hizmet çıktı fiyatlarının da ılımlı seyrettiğini gösteriyor. Bu durum, fiyat baskılarının şu anda daha da hızlanmadığına dair cesaret verici bir işaret olarak algılanacaktır ki bu da Haziran ayında faiz indiriminin önünde bir engel teşkil edebilirdi.

Dolayısıyla 1. çeyrekte Euro Bölgesi ekonomisi için durum “idare etmek” olarak devam ediyor, ancak toparlanmaya dair işaretler de var. GSYİH büyümesi 2022’nin sonlarından bu yana aşağı yukarı durgun seyrediyor, ancak yaza doğru temkinli bir toparlanma gerçekçi duruyor. Toparlanma, reel ücret artışı artık pozitif olduğu için satın alma gücünü kademeli olarak geri kazanan tüketiciye bağlı olacak. Beklenen ihtiyatlı faiz indirimleri ile yatırım ortamı da yavaş yavaş yeniden daha cazip hale gelecek. Ancak bugünkü PMI’ın da gösterdiği gibi ekonomi şu an için zayıf kalmaya devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler