Sosyal Medya

Döviz

Eski Yetkili, BOJ’un Negatif Faizi Muhtemelen Nisan Ayında Sonlandırmaya Tamamen Hazır Olduğunu Söyledi

Sakurai, yetkililerin Mart ayında yapılacak ilkbahar ücret görüşmelerinin ilk sonuçlarını incelemesinin ardından Nisan ayının faiz artırımı için en olası zamanlama olduğunu söyledi.

Eski Yetkili, BOJ’un Negatif Faizi Muhtemelen Nisan Ayında Sonlandırmaya Tamamen Hazır Olduğunu Söyledi

Eski bir BOJ yönetim kurulu üyesi, Japonya Merkez Bankası’nın dünyanın son negatif faiz oranını bitirmeye tamamen hazır olduğunu ve bunu ne zaman yapabileceğine dair en olası zamanlamanın Nisan ayı olduğunu söyledi.

Eski yönetim kurulu üyesi Makoto Sakurai Çarşamba günü verdiği bir röportajda “BOJ tamamen hazır,” dedi. “Sadece bir ya da iki ekonomik verinin son bir hamlesini bekliyorlar.”

Bloomberg anketine katılan BOJ gözlemcilerinin çoğu tarafından paylaşılan bir görüşü dile getiren Sakurai, yetkililerin Mart ayında yapılacak ilkbahar ücret görüşmelerinin ilk sonuçlarını incelemesinin ardından Nisan ayının faiz artırımı için en olası zamanlama olduğunu söyledi.

Piyasa oyuncularını şaşırtabilecek şey, Japonya merkez bankasının 2007’den bu yana yaptığı ilk faiz artırımının ardından normalleşme sürecini yürütme hızının yavaşlığı olacak. Eski etkili, bunun yatırımcıların ABD ve Avrupa’da gördükleri tempoya benzemeyeceğini söyledi.

“BOJ sadece yavaş hareket edecek. Bu durum ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’ndan tamamen farklı. Japonya ekonomisinin ihtiyacı olan şey uygun bir parasal genişleme seviyesinin devam ettirilmesi” dedi.

Sakurai, BOJ’un nihai faiz oranının kısa vadeli faiz oranı için muhtemelen %0,5 civarında olacağını ve bankanın oraya ulaşmasının muhtemelen üç veya dört yıl alacağını, yani ilk 12 ayda sadece bir veya iki artış yapacağını tahmin ediyor.

Sakurai, “Piyasa Nisan ve Mayıs aylarında büyük bir parti gibi heyecanlanacak” diyerek 17 yıl sonra ilk kez faiz artırılacağını söyledi. “Ancak daha sonraki faiz artışlarının çok kademeli olacağını fark ettiklerinde bu heyecan yatışacaktır” dedi.

Sakurai, 2016’dan 2021’e kadar dönemin Başkanı Haruhiko Kuroda’ya bağlı dokuz yönetim kurulu üyesinden biriydi ve BOJ politikası için fikir birliğini göstermede öncü rol oynayan biri olarak görülüyordu.

Ekim ayında, 2023’ün son aylarında negatif faiz oranının sona erme olasılığını gündeme getirdi. Daha önce de YCC programında 2022 sonbaharında bir ayarlama yapılacağını doğru bir şekilde tahmin etmiş, ancak banka bunu o yılın Aralık ayında yapmıştı. Sakurai BOJ yetkilileriyle yakın temas halinde ve Ueda’yı da iyi tanıyor.

Sakurai, son yıllarda Fed ve ECB’nin karşılaştığı koşulların aksine, enflasyonun hedefini çılgınca aşma riski çok az olduğu için merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmek için acele etmesine gerek olmadığını söyledi. Sakurai ayrıca bankanın yüksek faizlerin özel bankalar, özellikle de bölgesel bankalar üzerindeki potansiyel etkisini dikkatle değerlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

BOJ gözlemcileri, Başbakan Fumio Kishida’nın iktidardaki Liberal Demokrat Partisi’nin derinleşen rüşvet fonu skandalının sıfırın altındaki faiz oranının sona erme zamanlamasını etkileyip etkilemeyeceğini izlerken, Sakurai bunun süreç için bir kuyruk rüzgarı olabileceğini söyledi. LDP’nin agresif parasal genişleme yanlısı en büyük fraksiyonu en ağır darbeyi alarak etkisini zayıflattı.

Sakurai, “BOJ’un eli artık serbest,” dedi. “Faizi ne zaman yükselteceğine karar vermek Başkan Ueda’ya kalmış durumda.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler