Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ekvador ve Rusya arasındaki muz ticaretine ‘Kambur Sineği’ engeli!

Ekvador heyeti muz tedarikini görüşmek üzere Moskova'yı ziyaret etmek istiyor. Latin Amerika ülkesinin Dışişleri Bakanlığı, Ekvador'dan bir heyetin Rusya'ya muz tedarikinde ortaya çıkan sorunları çözmek için yakında Moskova'ya gideceğini bildirdi.

Ekvador ve Rusya arasındaki muz ticaretine ‘Kambur Sineği’ engeli!

Açıklamada, “Önümüzdeki günlerde Ekvadorlu yetkililerden oluşan bir heyet, altı ay önce ülkenin Ekvadorlu yetkililere muzla ilgili bir bitki sağlığı sorunu hakkında bilgi vermesiyle vurgulanan bu durumun üstesinden gelmek için Moskova’ya gidecek” denildi.

Şubat ayında, Kambur sineğin tespit edildiği Ekvador’dan muz tedarikindeki durumdan endişe duyan Rosselkhoznadzor, Güney Amerika eyaletinin Tarım ve Hayvancılık Bakanı’ndan bu meyvelerin beş ihracatçısının sertifikasyonunu askıya almasını istedi. Yerel Muz Ticareti ve İhracat Birliği (Acorbanec) başkanı Richard Salazar, bunun Ekvador’dan Rusya’ya yapılan muz tedarikinin neredeyse yüzde 30’unu etkilediğini belirtti.

RUSYA ÖNEMLİ BİR MUZ PAZARI

Ekvador Muz İhracatçıları Birliği (AEBE) başkanı Jose Antonio Hidalgo, Rus haber ajansı RIA Novosti’ye, Ekvadorlu muz ihracatçılarının Rusya pazarının yerini alamayacaklarını söyledi:

“Ekvador muzlarına yönelik Rusya pazarı önemli ve yeri doldurulamaz. 2023 yılı için tüm arzın yüzde 22’sini oluşturuyor.”

Ekvador’dan Rusya’ya haftada ortalama 1,4 milyon kutu muz gönderiliyor.

Şubat ayında, Kambur sineğin tespit edildiği Ekvador’dan muz tedarikindeki durumdan endişe duyan Rosselkhoznadzor, Güney Amerika ülkesinin Tarım ve Hayvancılık Bakanı’ndan bu meyvelerin beş ihracatçısının sertifikasyonunu askıya almasını istedi. Yerel Muz Ticareti ve İhracat Birliği (Acorbanec) başkanı Richard Salazar, bunun Ekvador’dan Rusya’ya yapılan muz tedarikinin neredeyse yüzde 30’unu etkilediğini belirtti.

Hidalgo, kambur sineğin muz yetiştiriciliğinin herhangi bir aşamasıyla ilişkili olmadığını ve bir zararlı olmadığını söyledi. Ayrıca Rosselkhoznadzor’un kararının ardından çiftçiler ve muz ihracatçılarına, üretim sahalarında ve paketleme tesislerinde gelişmiş izleme ve entegre haşere yönetimini içeren bir eylem planının uygulanması gerektiği konusunda bilgi verildi.

Hidalgo, Rusya’nın kısıtlamalara tabi işletmelerden muzları paketlerken ve naklederken tüm protokollerin sıkı bir şekilde uygulandığını doğrulayabileceğini belirtiyor.

Birlik başkanı, durum çözülür çözülmez beş işletmeden tedarikin yeniden başlayacağını umduğunu ifade etti.

Hidalgo, “Durum netleştiğinde ve Ekvador, Rusya’ya yönelik tüm üretim ve tedarik protokollerine uyduğunu gösterdiğinde, tedariklerin 2024’te artma olasılığıyla devam edeceğinden eminim” dedi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler