Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dolarsızlaşma hızlanıyor! Harekete geçtiler… Dolar tarihe mi karışıyor?

Önde gelen gelişmekte olan ekonomilerin oluşturduğu BRICS, küresel ekonomi ve enerji alanındaki rolünü artırmayı hedefleyerek, birliğe Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Arjantin'i dahil ederek genişlemeyi planlıyor. Ancak, 30 Aralık'ta Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin açıklamasına göre, Arjantin BRICS grubundan çekildiğini bildirmişti.

Dolarsızlaşma hızlanıyor! Harekete geçtiler… Dolar tarihe mi karışıyor?

Önde gelen gelişmekte olan ekonomilerin oluşturduğu BRICS, küresel ekonomi ve enerji alanındaki rolünü artırmayı hedefleyerek, birliğe Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Arjantin’i dahil ederek genişlemeyi planlıyor. Ancak, 30 Aralık’ta Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin açıklamasına göre, Arjantin BRICS grubundan çekildiğini bildirmişti.

 

 

Rusya, 2024 yılında BRICS’in dönem başkanlığını devraldı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS’in artık 10 uluslu bir yapı haline geldiğini ve yeni üyelerin Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu belirtti. BRICS’in oluşumu, 2009’da Rusya’nın girişimiyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek bir platform olarak başlamıştı.

 

BRICS’in ekonomik büyüklüğü, IMF verilerine göre, bu yıl katılan beş yeni ülke ile birlikte 29,5 trilyon dolara ulaştı ve küresel ekonomideki payı yüzde 28’e çıktı. Çin, 18,5 trilyon dolarlık ekonomisiyle birliğin lideri konumunda bulunuyor. Bu genişleyen birlik, toplam nüfusu yaklaşık 3,5 milyara çıkararak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 44’ünü temsil ediyor.

 

BRICS, doların rezerv para statüsüne karşı çıkarak, enerji ticaretinde ruble, yuan ve rupi gibi yerel para birimlerini tercih etme eğiliminde.

 

Bu kapsamda, 2015’te kurulan Yeni Kalkınma Bankası (NDB), IMF ve Dünya Bankası’na alternatif oluşturarak üye ülkelerde dolarsızlaşma sürecini desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca, BRICS ülkelerinin merkez bankalarının altın rezervleri ve kripto paralar, “dolara alternatif para birimi” tartışmalarının odağında bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler