Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dolar ABD verileri öncesi istikrarını korurken bitcoin iddiaları ortalığı karıştırdı

Tüccarlar, Federal Rezerv'in para politikası kararlarını etkileyebilecek olan ve bu hafta içinde beklenen önemli ABD enflasyon verilerini beklerken, ABD doları bugün istikrarını korudu. Bu arada kripto para piyasası, bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF'ler) ilişkin yanıltıcı bir sosyal medya paylaşımının ardından çalkantı yaşadı.

Dolar ABD verileri öncesi istikrarını korurken bitcoin iddiaları ortalığı karıştırdı

Bir Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) sosyal medya hesabında kısa bir süre görünen sahte bir mesaj, düzenleyicinin bitcoin ETF’lerini onayladığını iddia etti. SEC, herhangi bir spot bitcoin ETF’sini onaylamadığını ve mesajın yanlış olduğunu açıkladı. Bu olay bitcoin’in değerinde keskin ama kısa süreli bir artışa yol açtı ve SEC’in sahte duyuruyu geri çekmesiyle 45.000$’ın altına düşmeden önce kripto para birimi 47.897$ ile 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Son kontrolde bitcoin %0,5 düşüşle 45.897 dolardan işlem görüyordu. Potansiyel olarak milyarlarca yeni yatırım çekebilecek olan bitcoin ETF’leri için SEC onayı beklentisi, son iki ayda bitcoin fiyatlarındaki artışa katkıda bulunan bir faktör oldu. Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, piyasanın SEC’in kararını büyük ölçüde hesaba kattığını ve şimdi daha çok ETF’lerin ticaretinin özelliklerine ve beklenen girişlere odaklandığını belirtti.

Döviz piyasasında, ABD para birimini altı büyük rakipten oluşan bir sepet karşısında ölçen dolar endeksi, Salı günü %0,215’lik bir kazancın ardından 102,53 seviyesinde gerçekleşti. Endeks Aralık ayındaki %2’lik düşüşün ardından bu ay %1 yükseldi. Federal Rezerv’in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerdeki değişim, doların performansı için itici bir faktör oldu. Başlangıçta, tüccarlar 160 baz puana kadar indirim bekliyordu; ancak piyasa o zamandan beri bu rakamı bu yıl için 140 baz puana ayarladı.

Perşembe günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi raporu, Mart ayında faiz indirimi olasılığını etkileyebileceği için merakla bekleniyor. Raporun manşet enflasyonda aylık %0,2’lik ve yıllık %3,2’lik bir artış göstermesi bekleniyor. CME FedWatch aracına göre, mevcut Fed fonları vadeli işlemleri Mart ayında faiz indirimi olasılığını %64 olarak gösterirken, bu oran bir hafta önce %80’e geriledi.

Diğer önemli para birimlerinde küçük dalgalanmalar yaşanırken, Euro hafif bir düşüşle 1,0926$’a, sterlin marjinal bir artışla 1,2709$’a ve Japon yeni zayıflayarak 144,74$’a geriledi. Avustralya doları ise mütevazı bir artışla 0,669 dolara yükseldi.

İlgili haberlerde, Avustralya’nın enflasyon oranı Kasım ayında son iki yılın en düşük seviyesine gerilerken, çekirdek enflasyon da önemli ölçüde gevşedi. Beklenenden daha zayıf olan bu sonuç, faiz oranlarının daha fazla yükselmesine gerek olmayabileceği yönündeki piyasa beklentilerini güçlendirdi. Yeni Zelanda doları hafif bir düşüşle 0,624 dolara geriledi.

(Investing.com)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler