Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Davos’tan dünya ekonomisi için tahmin:  Jeopolitik riskler büyümeyi vuracak

Ekonomistlerin özellikle endişe duyduğu konu jeopolitik çatlaklar; ekonomistlerin %69'u jeopolitik parçalanmanın 2024'te hızlanmasını beklediklerini söyledi.

Davos’tan dünya ekonomisi için tahmin:  Jeopolitik riskler büyümeyi vuracak

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, dünya genelinde jeopolitik gerginliğin derinleşeceğini söyleyerek, bu yıl küresel ekonominin zayıflamasını bekliyor. WEF’in Pazartesi günü yayınlanan raporunda, “Küresel ekonomik beklentiler zayıf ve gelecek belirsizliklerle dolu olmaya devam ediyor” denildi.

“Enflasyon baskılarının hafifletilmesi ve yapay zeka (YZ) alanındaki ilerlemeler gibi olumlu gelişmeler olsa da, küresel ekonomik faaliyetin yavaş kalması, finansal koşulların sıkılığı ve jeopolitik çatlakların devam etmesi nedeniyle işletmeler ve politika yapıcılar ters esen rüzgarlarla karşı karşıya. Toplumsal gerilimler artmaya devam ediyor.”

Geçen yılın Kasım ve Aralık ayları arasında 30 baş ekonomistin katıldığı ankette, ankete katılanların yüzde 56’sı küresel ekonominin 2024’te zayıflamasını beklerken, yüzde 20’si değişmeden kalmasını bekliyor. Katılımcıların sadece  yüzde 23’ü ekonomik koşulların “biraz daha güçlü” olacağını tahmin ediyor.

Bu arada IMF, küresel ekonomik büyümenin geçen yılki %3’ten 2024’te hafif bir düşüşle %2,9’a düşmesini bekliyor.

2024 YILINDA DÜNYA EKONOMISI VE JEOPOLITIK ORTAM: VASAT BIR YILDA STANDART SAPMALARA ÇOK DİKKAT

Avrupa için beklentiler çok bozuk

WEF’in anketi, ekonomistlerin önde gelen ekonomilere ilişkin beklentileri arasında önemli farklılıklar bulunduğunu  açığa vurdu. Uzmanların Avrupa’nın beklentileri konusunda çok olumsuz görüşlere sahip olduğu görülüyor. Ankete katılanların yaklaşık %77’si bu yıl bölgedeki büyümenin zayıflamasını bekliyor; bu, Eylül anketinde kaydedilen rakamın neredeyse iki katı.

Ekonomistler ABD’nin görünümüne de daha olumsuz yaklaştı. Önceki ankette katılımcıların %78’i bu yıl ılımlı veya daha yüksek bir büyüme öngörürken, son araştırma bu rakamın %56’ya düştüğünü gösteriyor.

Katılımcılar Güney Asya, Doğu Asya ve Pasifik’e ilişkin öngörülerinde genel olarak olumluydu, ancak Çin konusunda daha temkinli bir tavır sergilediler; çoğunluk (%69) şu anda sadece ılımlı bir ekonomik büyüme bekliyor.

 

 

Ekonomistlerin özellikle endişe duyduğu konu jeopolitik çatlaklar; ekonomistlerin %69’u jeopolitik parçalanmanın 2024’te hızlanmasını beklediklerini söyledi.

Raporda, “Son gelişmelerin etkileri sorulduğunda… baş ekonomistler, makroekonomik ve finansal gelişmeler genelinde jeopolitik faktörlere önemli bir rol vermeye devam ediyor” denildi.

 

Enflasyon düşecek, finansal koşullar gevşeyecek

“Yaklaşık %87’si son jeopolitik gelişmelerin önümüzdeki üç yıl içinde küresel ekonomik dalgalanmayı artırmasını bekliyor ve on kişiden sekizi bunun hisse senedi piyasalarındaki oynaklığı artırmasını bekliyor.”

WEF’in ekonomistlerle yaptığı anketin daha olumlu sonucu enflasyon beklentileri oldu; ankete katılanların %70’i finansal koşullarda bir gevşeme bekliyordu.

Ekonomistlerin yüksek enflasyon beklentileri tüm bölgelerde düştü, özellikle Avrupa ve ABD’de iyileşme görüldü, ancak raporda ankete katılanların üçte ikisinin hala her iki bölgede de ılımlı enflasyon beklediği belirtiliyor.

 

Kaynak:  Top economists predict global growth will weaken this year as geopolitical rifts grow

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler